De Blauwe Kei gebruikt veel plekken op de Noordkade. Waaronder de koekbouw (foto). Een dansshow tijdens de presentatie van het nieuwe programma.
Volledig scherm
De Blauwe Kei gebruikt veel plekken op de Noordkade. Waaronder de koekbouw (foto). Een dansshow tijdens de presentatie van het nieuwe programma. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Bezuinigen op theater De Blauwe Kei? Dat kan niet, meent college

VEGHEL - Theater De Blauwe Kei in Veghel krijgt jaarlijks structureel een ton extra subsidie omdat het theater niet rondkomt op de Noordkade. Kan het theater dan nergens op bezuinigen, vraagt de VVD zich af? Nee, meent het college van burgemeester en wethouders. 

,,Natuurlijk kun je bezuinigingen op het programmeren van theatervoorstellingen en de exploitatie van de Blauwe Kei. Maar dat kan alleen als het ambitieniveau wordt bijgesteld en daar kiest het college niet voor", schrijft het college op vragen van de VVD in Meierijstad. Die vraagt zich af of het aannemelijk is dat ook na 2020 weer incidenteel tekorten ontstaan, die vervolgens weer aangevuld moeten worden. De Blauwe Kei krijgt nu al een miljoen per jaar. ,,Wat doet het theater zélf om de tekorten terug te dringen", wil de partij weten.  

Weinig ruimte voor  lokale clubs 

Er is weinig aan te doen, laten burgemeester en wethouders weten. De Blauwe Kei heeft na haar verhuizing van het Stadshuisplein naar de Noordkade last van haar eigen succes. De extra horeca-inkomsten gaan niet naar het theater, omdat De Blauwe Kei niet de uitbater is van de horeca op de Noordkade. De Blauwe Kei huurt de grote theaterzaal tot en met 1 december 2032 voor de helft van de tijd, oftewel 150 dagen. In die tijd zijn er 90 voorstellingen in de grote zaal, 35 in de kleine zalen, 5 in de Koekbouw en enkele elders op de Noordkade geprogrammeerd.  Met deze voorstellingen en daarnaast op- en afbouwdagen is er nauwelijks tijd en ruimte  beschikbaar voor activiteiten van lokale instellingen en verenigingen die van het theater gebruik willen maken. Daarvoor wordt andere ruimten en zalen ingekocht op het cultuurcomplex. Het college wil niet dat er geschrapt wordt in het aantal voorstellingen. ,,Dit zou betekenen dat de Blauwe Kei niet deelneemt aan festivals en evenementen. Juist de combinatie van theater en de activiteiten op de Noordkade vergroot de aantrekkingskracht en zet de gemeente Meierijstad op de kaart. Maar financieel is het een iets grotere belasting qua subsidie.”
Overigens, stelt het college, zit Meierijstad met zijn subsidie aan het theater zeker niet aan de bovenkant van de in verhouding tot andere subsidies die theaters in de regio krijgen. 

Voortgang 

Het college belooft periodiek overleg met het bestuur en de directie van de Blauwe Kei over de voortgang. ,,We verwachten dat er na de bijstelling van de subsidie niet weer een nieuwe aanvraag voor extra subsidie komt.”

Theater de Blauwe Kei aan de Noordkade in Veghel.
Volledig scherm
Theater de Blauwe Kei aan de Noordkade in Veghel. © Franka Willems