Bijval voor plan Lokaal Meierijstad: wie goed voor zijn bijzondere gebouw zorgt, moet Erfgoedpluim krijgen
VEGHEL/SCHIJNDEL - Zou het niet leuk zijn als er in Meierijstad voortaan een Erfgoedpluim wordt uitgereikt? Dat idee oppert politieke partij Lokaal. Die pluim zou dan moeten zijn voor mensen of organisaties die bijdragen aan het behoud van bijzonder erfgoed in de gemeente.
Delen per e-mail
Abdulkadir Evlek van Lokaal lanceerde het idee voor de pluim deze week tijdens de commissie REB, waar de Erfgoedvisie Meierijstad werd besproken. ,,Wij willen onze waardering voor mensen en organisaties die zich inzetten voor het erfgoed zo extra glans geven.” Het plan kreeg bijval.
in de Erfgoedvisie staat hoe de gemeente de komende jaren haar ‘parels’ wil behouden en versterken. Meierijstad is rijk aan erfgoed. De gemeente telt 125 rijksmonumenten, bijna 300 gemeentelijke monumenten en 850 beeldbepalende en cultuurhistorisch waardevolle objecten.
‘Die ambtenaar zit niet op een eilandje’
Het is een mooie en ambitieuze visie, zo concludeerden de commissieleden. Maar er waren ook zorgen, want zo'n visie uitvoeren kost geld en tijd. En is het niet wat veel voor die ene ambtenaar die zich nu bij de gemeente met erfgoed bezighoudt, stelden onder meer HIER en SP. Peter Verbraak (HIER): ,,Voor de fusie hadden de drie afzonderlijke gemeentes bij elkaar 2,1 fte in dienst. Nu is dat nog maar één. Het is echt tijd om die formatie uit te breiden.”
Wethouder Coby van der Pas gaf daarop aan dat die ene ambtenaar die zich bezighoudt met het erfgoed echt niet in zijn uppie op een eilandje zit en onderdeel is van een heel team dat zich met onroerend goed bezighoudt. Ook wordt er veel samengewerkt met onder meer de heemkundekring. Daarnaast wordt op het terrein van monumenten vaak expertise ingehuurd, juist vanwege het bijzonder karakter, zo stelde ze. ,,Die expertise hoef je ook niet allemaal in huis te hebben.”
Preventie is belangrijk. Je moet voorkomen dat dat bijzondere muurtje al om is als je gaat handhaven
Zorgen waren er ook over de handhaving. Want als je prachtig erfgoed binnen je gemeentegrenzen hebt, hoe zorg je er dan voor dat de eigenaren daar ook goed mee omgaan? Wethouder Van der Pas gaf daarop aan vooral op preventie in te willen zetten, zoals voorlichting. ,,Je moet voorkomen dat dat bijzondere muurtje al om is, als je komt handhaven.” Als je trots bent op je monument en er meer van af weet, dan zul je er ook beter voor zorgen, zo stelde ze.
Straatnamen
En dan waren er nog een aantal andere ideeën, zoals bijvoorbeeld de vraag van Sikko Oegema (PvdA) of het erfgoed niet als inspiratie kan dienden bij het bepalen van nieuwe straatnamen. Dat zal gebeuren, gaf Coby van der Pas aan. Ook was er de vraag of er niet ook recentere bouwwerken op de lijst zouden moeten komen. Niet iedereen zal een gebouw uit de jaren zeventig heel mooi vinden, maar deze kan architectonisch wel degelijk interessant zijn. Het opnieuw bekijken en actualiseren van de lijst met monumenten en bijzondere gebouwen staat op de planning, zo gaf Van der Pas daarop aan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe wethouder dwingt raad Bernheze tot samenkomst
HEESCH - In plaats van online komt de gemeenteraad van Bernheze volgende week weer eens in de raadszaal samen. Aanleiding voor deze bijeenkomt ‘in het echt’ is vooral de komst van de nieuwe CDA-wethouder Pieter van Dieperbeek. -
PREMIUM
Wat doe je met al die lege kerken?
BOERDONK - Jan Kerkhof verwacht dat ‘zijn’ kerk in Boerdonk binnen enkele jaren de deuren sluit. En dat geldt voor meer van de 22 kerken in Meierijstad, waarvan de helft al niet meer in gebruik is. ,,We mogen blij zijn als we vier kerken overhouden.” Hij pleit voor betere afspraken over de toekomst van kerkgebouwen. -
Het verhaal achter de stenen, dat telt in Meierijstad
SCHIJNDEL/VEGHEL - Monumenten vertellen het verhaal van plaatsen als Veghel, Erp, Schijndel en Sint-Oedenrode. En die vormen samen de ‘biografie’ van Meierijstad, stelt het college. Daarom is het zo belangrijk die parels te koesteren, zo staat in de nieuwe Erfgoedvisie. -
Buren natuurbegraafplaats Maashorst krijgen vergoeding voor planschade
SCHAIJK - De stichting Natuurbegraven Nederland moet aan twee families in Schaijk in totaal ongeveer tienduizend euro planschade vergoeden. Dat hebben B en W van Landerd deze week bepaald. De families wonen in de buurt van natuurbegraafplaats Maashorst. -
PREMIUM
Schijndel krijgt nieuwe woonwijk én er is meer op komst
SCHIJNDEL - Schijndel mag dan een nieuwe woonwijk met bijna 200 woningen erbij krijgen, nog lang niet alle woningzoekenden zullen in juichen uitbarsten. Eerdere voorspellingen van de bevolkingsgroei in Schijndel maken de komst van nog meer woningen noodzakelijk.
-
PREMIUM
Ook in tweede golf corona-uitbraak bij zorgcentrum Heeswijk-Dinther: ‘Gelukkig nu alleen lichte klachten’
HEESWIJK-DINTHER - Vijftien bewoners van de afdeling Sterappel van zorgcentrum Laverhof in Heeswijk-Dinther blijken besmet met het corona-virus. Alle 34 bewoners van deze afdeling zitten nu in quarantaine. -
PREMIUM
Gemeentesecretaris Coen Boode van Landerd naar Oisterwijk
OISTERWIJK - Bosschenaar Coen Boode (43) is de nieuwe gemeentesecretaris voor Oisterwijk. Hij verlaat de gemeente Landerd, waar hij dezelfde functie bekleedde. Daarvoor deed hij dat ook al in Mill en Sint Hubert. -
PREMIUMAnalyse
Uden in zijn maag met nieuwe publiekstrekker rond food: grote gelijkenis met eerdere foutenfestivals
UDEN - Het Food Experience Center had een nieuw paradepaardje van Uden-Noord moeten worden. Een regionale publiekstrekker die Uden nog meer op de kaart zou zetten. En toch wil de gemeente Uden het niet. Het hele dossier is gehuld in een mist van vragen, verwijten en opgelopen emoties.