Volledig scherm
Bloemrijke akkerranden aan de Heescheweg tussen Heeswijk-Dinther en Heesch. © Van Assendelft

Bloemenranden kleuren weidevogelgebied bij Heesch

HEESCH - Geel bloeiende bloemen omzomen twee akkers vol suikerbieten in De Bleeken, het landbouwgebied tussen Heesch en Heeswijk-Dinther waar ook sterrenwacht Halley te vinden is. 

Van oudsher is dit een weidevogelgebied maar de wulp en de kievit hebben het er zwaar de laatste jaren. Daarom werken IVN-vrijwilligers en boeren samen om de weidevogels te helpen. Bloemrijke akkerranden horen daarbij. Dat wil zeggen, de randen helpen in het voorjaar tijdens het broedseizoen van de weidevogels. ‘s Zomers profiteren andere vogels maar zeker ook vlinders en bijen van de bloemen.  

Los daarvan zijn de kleurrijke randen rond de groene akkers deze weken gewoon mooi om te zien. De betrokken landbouwers krijgen een vergoeding vanuit een provinciale pot voor agrarisch natuurbeheer. Immers waar ze nu bloemen zaaiden, kunnen  geen suikerbieten of andere landbouwgewassen groeien.

Slecht jaar voor weidevogels

De inspanningen van boeren en vrijwilligers kunnen niet veranderen dat 2019 een slecht jaar is voor de weidevogels in De Bleeken. Volgens een woordvoerster van de betrokken IVN-groep is er deze lente geen enkele geslaagde broedpoging van de wulp gezien. Kievitskuikens waren er minder dan in vorige jaren. De meest waarschijnlijke oorzaken waren de droogte en predatie oftewel nestroof door andere dieren.