Volledig scherm
Misschien wordt Koningsdag toch nog afgesloten met vuurwerk. © stock

Boa’s Bernheze twee dagen in actie tegen vuurwerkoverlast

BERNHEZE - Bernheze stuurt op 30 en 31 december extra toezichthouders op pad om te controleren op het afsteken van vuurwerk. De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente kunnen jongeren ook meteen doorsturen naar Halt die hen een straf oplegt als dat nodig is. 

Dat liet burgemeester Marieke Moorman donderdagavond weten. Begin dit jaar had Moorman toegezegd dat ze met de politie om tafel zou gaan om te kijken of in Bernheze een proef gehouden kon worden om vuurwerkoverlast te verminderen. Donderdag vroeg Progressief Bernheze of dat overleg inmiddels geweest is en of er een proef gaat komen in Bernheze.  

Vorig jaar grote schade

In Bernheze werd rond de vorige jaarwisseling voor dik 11.000 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Dat is een flinke toename in vergelijking tot vorige jaren, toen voor zo’n 3000 euro werd vernield. Dat kwam vooral door vernielingen aan tien straatkolken, reparatie kost in totaal 7000 euro. Verder werd er voor dik 1300 euro schade aangericht aan speeltoestellen en werd er voor 2000 euro aan afvalbakken opgeblazen. Ook zorgde vuurwerk voor een lekkage bij ‘t Vijfeiken in Heesch.

Geen excessen

Volledig scherm
Het gezamenlijke vuurwerk in Reek op 1 januari 2015. © Van Assendelft Fotografie

Toch is er volgens burgemeester Moorman is er geen aanleiding om een proef te doen in Bernheze.  ,,De politie ziet nauwelijks of geen excessen in Bernheze.  En daarnaast is het ook lastig om zo'n proef te organiseren”, aldus Moorman. 

Jongeren naar Halt sturen

Dat wil niet zeggen dat Bernheze niks doet om vuurwerkoverlast aan te pakken. ,,We hebben ook naar onze eigen inzet gekeken”, aldus Moorman.  ,,Het is onze taak om te handhaven. En daarom gaan we daar dit jaar ook extra op inzetten. Op 30 en 31 december gaan koppels van boa's op pad in onze gemeente om te controleren. En zij krijgen ook de bevoegdheid om jongeren die overlast veroorzaken naar Halt te sturen waar ze dan een straf kunnen krijgen.”

Gezamenlijk vuurwerk

Moorman riep inwoners van Bernheze ook op om met initiatieven te komen voor een gezamenlijk vuurwerk, zoals dat in Reek een paar jaar gebeurde.  Dit jaar zal er  overigens voor het laatst een gezamenlijk vuurwerk in Reek zijn omdat de rechter heeft bepaald dat zulk groot vuurwerk als in Reek op professionele manier de lucht in moet. ,,Er leek in Loosbroek een initiatief te ontstaan, maar dat is toch niet doorgegaan”, gaf Moorman donderdag aan. ,,Maar ik zou inwoners willen vragen om te kijken of ze samen iets kunnen organiseren.”