Begin maart kapte de gemeente Boekel nog 26 lindebomen aan de Biezen te Venhorst.
Volledig scherm
Begin maart kapte de gemeente Boekel nog 26 lindebomen aan de Biezen te Venhorst. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Boekel maakt serieus werk van herplant bomen

BOEKEL - De gemeente Boekel gaat serieus werk maken van de herplant van gekapte bomen. Dat zegt wethouder Marius Tielemans. De stichting Bomen Boekel  die eind vorig jaar aankondigde, het bijltje erbij neer te gooien, blijft toch bestaan. 

Halverwege deze maand kapte de gemeente 26 lindebomen op De Biezen in Venhorst nadat de bewoners, tot bij de rechter,  hadden geklaagd over overlast in de vorm van plak veroorzakende bladluizen en bladval. 

Quote

Als wij stoppen gebeurt er helemaal niks meer en kan de gemeente zijn gang gaan

Peter Raijmakers, Stichting Bomen Boekel

 ,,Als dit doorgaat, houdt het voor ons op", zei eind vorig jaar een teleurgestelde voorzitter Peter Raijmakers van de stichting bomen. Inmiddels keert hij op zijn schreden terug: ,,Als wij stoppen gebeurt er helemaal niks meer en kan de gemeente zijn gang gaan."

De stichting, die de gemeente gevraagd en ongevraagd van advies dient, heeft inmiddels een gesprek gehad met de wethouder. ,,De gemeente gaat kijken hoeveel geld beschikbaar is voor herplant. Want bij het verlenen van een kapvergunning vragen we een vergoeding: 250 euro voor een gemeentelijke boom, 500 euro voor een waardevolle boom en 750 euro voor een monumentale boom. Dat geld is nooit in een apart potje terecht gekomen”, zegt wethouder Tielemans.

Bijdrage van de buurt

De wethouder benadrukt dat ook de buurt De  Biezen in Venhorst een financiële bijdrage heeft geleverd: 500 euro per boom. De gemeente heeft toegezegd de gekapte bomen te gaan compenseren.  Of dat in Venhorst gebeurt of in Boekel is volgens hem nog niet duidelijk. ,,Wij hebben de stichting gevraagd mee te denken. En het hoeven niet per se bomen te zijn. Het gaat om natuurcompensatie. Dat kan desnoods ook in de vorm van hagen."

Volgens stichtingvoorzitter Raijmakers moeten er in ieder geval linden terugkomen en geen eiken bijvoorbeeld. ,,Er is al teveel monocultuur, met alle gevolgen vandien. Kijk naar de problemen met de eikenprocessierups.” 

Quote

Er bestaat tegenwoor­dig subsidie om landbouw­grond aan te kopen voor herplant

Stichting Bomen Boekel

Volgens hem heeft Boekel de afgelopen jaren weinig aan herplant gedaan. ,,Er werd veel toegeschreven aan het Peellandschapspark. Als je dat een stukje uitbreidt hoef je niet te herplanten.” Volgens Raijmakers bestaat er  tegenwoordig subsidie om  landbouwgrond aan te kopen voor herplant. ,,Ik begrijp dat aankoop van landbouwgrond voor natuurcompensatie zelfs voor 75 procent gesubsidieerd kan worden. En dan lijkt het ons slim om niet het bosareaal fors uit te breiden maar kleine bosjes te maken van driekwart hectare. "

Compensatie voor randweg

Boekel moet ook de kap van minstens 92 eiken gaan compenseren die onlangs zijn gesneuveld voor de nieuwe randweg. 

Peter Raymakers van de Stichting Bomen Boekel op de Biezen te Venhorst toen er nog vier rijen lindebomen stonden.
Volledig scherm
Peter Raymakers van de Stichting Bomen Boekel op de Biezen te Venhorst toen er nog vier rijen lindebomen stonden. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Open zenuw

De kap van de 26 linden op De Biezen in Venhorst blijft voor de stichting Bomen Boekel een open zenuw. ,,Doodzonde.  Van de vier rijen bomen wordt er rücksichtlos zomaar een gekapt. Wij hadden geadviseerd er overal één boom tussenuit te halen. Dan was de laanstructuur overeind gebleven. Nu zul je zien dat straks de volgende rij aan de beurt is. Want die bomen krijgen nu meer ruimte en gaan straks ook weer overlast geven", aldus Raijmakers.