Volledig scherm
PREMIUM
ODBN-directeur Jan Lenssen gaat deze maand nog praten met B en W van Boekel © ODBN

Boekel spreekt veto uit over 'machtsgreep’ van milieudienst

BOEKEL/LANDERD Een poging van de Omgevingsdienst Brabant-Noordoost (ODBN) om meer macht te krijgen, lijkt op voorhand mislukt. De dienst heeft de handtekeningen van alle zestien aangesloten gemeenten en de provincie nodig, maar de gemeente Boekel heeft al een veto uitgesproken.  

De dienst, die voor de gemeenten en de provincie een aantal wettelijke verplichte milieutaken uitvoert, wil daarnaast nu bovendien taken waar één of enkele gemeenten om vragen, zogeheten ‘verzoektaken’, in álle gemeenten kunnen uitvoeren.  Bijvoorbeeld bouw- en woningtoezicht of advisering over energie of natuur.  Dat zou betekenen dat alle gemeenten dan moeten gaan betalen voor werk waar ze niet om gevraagd hebben of wat ze zelf al doen. 

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.