Volledig scherm
Oud-basketballer Jos Kuipers © Original IPTCSource sportservice

Boekel strikt ex-basketballer Jos Kuipers voor opstellen sportvisie

BOEKEL De gespreksavonden die in Boekel moeten leiden tot een sport- en beweegvisie worden geleid door oud-basketballer Jos Kuipers. De gemeenteraad heeft een krediet van 12.000 euro  beschikbaar gesteld. 

Kuipers speelde tussen 1970 en 1988 voor onder meer Fresno State University, Nice en EBBC Den Bosch. Hij werd zeven keer landskampioen, speelde 106 Europacupwedstrijden en basketbal-legende Michael Jordan was ooit zijn tegenstander. 

Quote

Er is geen reden tot zorg. Uit cijfers van de GGD blijkt dat Boekel op gezond­heids­ge­bied goed presteert. Vijfentach­tig procent van de Boekelaren sport al.

Sharon de Bruin, raadslid

De gemeenteraad was aanvankelijk zeer gereserveerd over het plan van wethouder Marius Tielemans.  GVB-raadslid Sharon de Bruin twijfelde openlijk aan het nut van zo'n visie: ,,Er is geen reden tot zorg. Uit cijfers van de GGD blijkt dat Boekel op gezondheidsgebied goed presteert. Vijfentachtig procent van de Boekelaren sport al.” Haar fractievoorzitter Jeanne van Eert wees erop dat het dus gaat om vijftien procent van de bevolking. ,,We willen straks niet voor het blok gezet worden: dat er een breed gedragen visie is en wij als raad dan mogen vertellen: mooi, maar we hebben er geen geld voor.” Gertie Jansen (DOP) was het roerend met haar eens. Ze  stelde zich zeer kritisch op: ,,Wat denkt de wethouder dat het in Boekel anders is dan in andere gemeenten? Veel gemeenten zijn ons al voorgegaan. Waarom niet een van die visies gepakt en toegespitst op Boekel”,  vroeg ze de wethouder. 

Wensenlijstje

Nicole Dijcks (VVD) vroeg zich af wat deze sportvisie de burger oplevert.  De visie moet geen wensenlijstje van de verenigingen worden en ook zij vindt dat er op geen enkele manier financiële toezeggingen mogen worden gedaan. 

Geen toezeggingen

Wethouder Marius Tielemans verzekerde de raad dat er geen financiële toezeggingen worden gedaan. ,,Heel duidelijk: er is geen geld", zei hij.  ,,Maar ook in Boekel worden de kinderen steeds zwaarder en bewegen ze steeds minder.” Uiteindelijk trok hij de hele raad over de streep. De eerste sessie met sportclubs en belangengroeperingen is op 8 mei. De bedoeling is dat de uiteindelijke sportvisie in december in de raad komt.