Volledig scherm
Stockfoto reclamefolders © Riet Vos

Boekel wil rem op hoeveelheid reclamefolders

BOEKEL -  De gemeenteraad van Boekel wil in meerderheid dat er een rem komt op de hoeveelheid reclamefolders die de inwoners ongevraagd in de bus krijgen. B en W gaan onderzoeken hoe dat kan. 

De fractie DOP diende gisteravond een motie in die werd gesteund door het CDA. Daarmee was er al een ruime meerderheid. Volgens DOP-woordvoerder Marcel Kanters krijgt een Boekels gezin per jaar gemiddeld 33 kilo reclamefolders in de bus. Ongevraagd, tenzij ze op de brievenbus een nee/nee- of een nee/ja-sticker hebben geplakt. 

Ja/ja-sticker

De twee fracties willen dat veranderen in een ja/ja-sticker die bedoeld is om aan te geven dat men wél ongevraagd drukwerk wil ontvangen. Bij alle overige huishoudens zou dan niks meer in de bus moeten komen. De twee fracties willen wel het bestaande systeem handhaven voor de huis-aan-huisbladen, ‘gezien hun belang voor de informatie van inwoners en hun belang voor de lokale democratie’. 

Verenigingen

En daar zit het probleem: de Boekelaren ontvangen wekelijks een in plastic verpakt pakket folders van landelijke ketens. Het Boekels Weekblad wordt door leden van verenigingen zoals fanfare EMM en de KBO tegen een geringe vergoeding ingestoken in het Udens Weekblad. En in dat Boekels Weekblad zitten dan weer de folders van de lokale bedrijven.  De raad vindt daarom dat zorgvuldigheid geboden is.  Ze droeg het college op te onderzoeken hoe het beoogde resultaat: minder oud papier, behaald kan worden.  

Externe hulp

Hoewel vanaf het begin duidelijk was dat de motie met grote meerderheid zou worden aangenomen, schorste burgemeester Pierre Bos de vergadering voor overleg binnen het college. Daarna gaf hij het woord aan de portefeuillehouder duurzaamheid, wethouder Martijn Buijsse. Die gaf aan dat het college de motie wel wil overnemen, maar met een tekort aan ambtelijke capaciteit kampt. ,,We zullen dus externe hulp moeten inhuren en daar hangt een prijskaartje aan”, liet hij de raad weten. Dat leidde tot ongenoegen bij CDA-lid Robin Gruijters: ,,Politiek gezien een heel slim antwoord. maar wij willen niet steeds horen: geen geld, geen capaciteit. Is een kwestie van prioriteit.”

Boze reactie

Dat leidde weer tot een boze reactie bij GVB-voorvrouw Jeanne van Eert.  ,,We hebben al minstens een half jaar verloren bij het maken van een bestemmingsplan voor De Voskuilen. Ook vanwege capaciteitsproblemen. Als het dan om prioriteiten stellen gaat, overweeg ik onze steun aan deze motie in te trekken.” 

Burgemeester Pierre Bos suste de verhitte gemoederen door op te merken dat een motie een wens is. ,,Die kunnen wij naast ons neerleggen. Wij willen uw wens wel uitvoeren, maar niet nu.”