Volledig scherm
Kapel Boekel © Van Assendelft Fotografie

Boekelse kapel: drie jaar na protest tóch horeca?

BOEKEL -  Amper drie jaar geleden liepen veel Boekelaren te hoop tegen plannen om van de kapel aan de Burgtstraat een horecalocatie te maken. Nu lijkt de vrees van hen alsnog bewaarheid te worden. 

Oud-wethouder Henny van Boxtel was begin 2016 initiatiefneemster van een actiegroep die probeerde de verkoop van de kapel ten koste van alles tegen te houden. Zij reageert dan nu ook verbolgen op de nieuwe plannen. ,,Het college wilde een maatschappelijke functie. Nu wordt het een kroeg. Dat is in mijn ogen geen maatschappelijke, maar een commerciële functie. Een kwalijke zaak.” 

Quote

Die eis van maatschap­pe­lij­ke functie is van voor mijn tijd. Dat weet ik niet. Wij vinden het gewoon een mooi plan

Marius Tielemans, wethouder

Geconfronteerd met de uitlatingen van Van Boxtel zegt wethouder Marius Tielemans: ,,Die eis van maatschappelijke functie is van voor mijn tijd. Dat weet ik niet. Wij vinden het gewoon een mooi plan.” De kapel wordt overigens tot nu toe op woensdagen nog gebruikt voor erediensten. Volgens Tielemans en burgemeester Pierre Bos gaat het om horeca tot maximaal categorie 2. ,,Je moet dan denken aan lichte horeca, zoals lunches of recepties”, zeggen zij. Volgens het bestemmingsplan vallen onder categorie 1 en 2 ook hotel-restaurant, eetcafé, pannenkoekenhuis en pizzeria. Nachtactiviteiten vallen daar niet onder.

Negatieve reacties

De oorspronkelijk koper van de kapel, Hugo van Zutven, had in 2016 een trouwlocatie met horeca voor ogen. De Volkelaar trok zich in 2016 terug vanwege de vele negatieve reacties uit de Boekelse gemeenschap op zijn plannen. Vorig jaar slaagde het parochiebestuur er alsnog in de kapel, die tot nu toe op woensdagen nog gebruikt wordt voor erediensten, te verkopen: aan de Boekelse projectontwikkelaar Wout Zwiers. Hij diende bij de gemeente nieuwe horecaplannen in. 

High tea-achtig

Zwiers zegt desgevraagd nog  steeds niet te weten wat hij in de kapel gaat doen. ,,Ik ieder geval geen harde horeca", verzekert hij. ,,Je moet dan meer denken aan high tea-achtige zaken. Maar we gaan het zelf niet doen. Ik ben nog op zoek naar een geschikte exploitant dus ik kan er nog weinig over zeggen. We hebben alleen eerst bij de gemeente een vergunning aangevraagd.” 

Draagvlak

Alvorens er iets gaat gebeuren moet Zwiers eerst het achterstallig onderhoud binnen en buiten aanpakken. Bij de aankoop in mei 2018 zei hij ongeveer vijftig mille te moeten besteden aan  een opknapbeurt. ,,Er gaat zowel binnen als buiten weinig veranderen", verzekert hij. Dat was ook de voorwaarde van de Boekelse monumentencommissie waarmee hij van B en W overeenstemming diende te bereiken. Ook moest hij draagvlak in de omgeving creëren. Volgens B en W zijn er gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van PeelrandWonen, Brabant Zorglocatie Sint Petrus, de parochie en omwonenden. Volgens het college waren de reacties positief. 

Parkeren

Het enige resterende pijnpunt was het oplossen van het te verwachten parkeerprobleem. Op eigen terrein is dat namelijk onmogelijk. Volgens de wethouder worden aan de Burgtstraat, vlak achter de kerk, achttien haaks op de weg gelegen parkeerplaatsen aangelegd. Er zijn er nu vier,  in de lengterichting.