Boerdonkse Buffelrun trekt bijna vijfduizend deelnemers

Volledig scherm
Soms is het dringen bij een obstakel. © Kirsten Rietbergen/BD
Volledig scherm
Een gezamenlijke en spectaculaire warming up © Kirsten Rietbergen/BD

,,Mam, hoe groot zijn de vissen in de Aa? Ik zie d'r een zwemmen", roept Ryan  verschrikt naar zijn moeder Angelique van de Velden.  ,,Ach, zo'n maar zo groot", zegt de Boekelse, en ze doet haar armen wel een halve meter uit elkaar. Ze plonsen samen het water in, op naar de overkant, waar ze via een klimwand uit het water moeten klauteren. Een lichte waterval maakt het klimmen wat moeilijker. Morgen, als de ‘echte’ Buffelrun start, is dat wel wat anders. Dan komt er zo'n lading water over de deelnemers heen dat ze écht moeite hebben om uit het water te komen. 

Volledig scherm
Over de balk of aan de touwen. © Kirsten Rietbergen/BD

Deze zaterdag is het de Familie Buffelrun en dat trekt hele gezinnen en vriendengroepen naar Boerdonk, 2250 deelnemers. Het parcours is ingekort tot 4 en 6 kilometer, zodat iedereen vanaf 6 jaar oud mee kan doen. De hindernissen zijn geschikt voor alle leeftijden. Soms zijn ze wat lager gemaakt, is er een extra kabel gespannen of zijn er extra handen van vrijwilligers om de kleinsten of minder sterke ouders te helpen. En bij echte heftige hindernissen is er altijd wel een weg omheen. Want het belangrijkste is meedoen, aan de Buffelrun zit geen competitie element. ,,Superleuk toch, om dit samen met je gezin te doen", zegt Ilse Schepers (41) uit Keldonk. Zij doet mee met zoon Loek (12) en dochter Liz (9). Ze zijn net van de meer dan tien meter hoge waterglijbaan afgekomen, daar waar vorig jaar een deelneemster een gedeeltelijke dwarslaesie opliep. De glijbaan is dit jaar aangepast. Deelnemers komen niet met een hupje in het water terecht, maar glijden er geleidelijk in. ,,Bovenop is het best eng, want het is hoog, maar ik vond het supergaaf om te doen", zegt Ilse enthousiast. Loek trekt haar alweer mee naar de volgende hindernis. ,,Het is toch te koud om stil te staan”, roept ze nog na. 

Volledig scherm
Een medaille voor wie de Buffelrun heeft uitgelopen. © Kirsten Rietbergen/BD

Vrijdagavond bezochten bijna duizend mensen de feestavond in het dorp met tributebands. Zaterdagavond worden 1250 mensen verwacht om te kijken naar het kickboksgala Fight Cancer Night, waar ondernemers uit Meierijstad tegen elkaar vechten voor het goede doel. Morgen, tijdens de grote Buffelrun, doen 2750 deelnemers mee. Zij kunnen kiezen uit een parcours van 6 of 12 kilometer, die beiden verschillend zijn. Er staan zaterdag en zondag 300 helpers klaar, van wie 250 uit het 750 zielen tellende Boerdonk. 

  1. Zwijsen en Fioretti College in de ‘prijzen’: allebei het predicaat excellent; ook feest bij Kentalis in Oss

    Zwijsen en Fioretti College in de ‘prijzen’: allebei het predicaat excellent; ook feest bij Kentalis in Oss

    VEGHEL/OSS - Feest op het Zwijsen College en het Fioretti College in Veghel. Beide middelbare scholen hebben samen met zo’n dertig andere middelbare scholen in Nederland het predicaat ‘excellent’ van het ministerie van Onderwijs ontvangen. Dat krijgen ze voor bepaalde onderdelen van de school. Ze mogen de in de wacht gesleepte titel drie jaar voeren. Ook Kentalis Compas College in Oss ‘viel in de prijzen’.