Volledig scherm
Het typische stuifzand van de Bedafse Bergen bij Uden is vanuit de lucht goed zichtbaar. © Albert van den Boomen

Bomen Bedafse Bergen moeten wijken voor heide en zandvlakte

UDEN - Recreanten in het natuurgebied van de Bedafse Bergen bij Uden moeten komende maanden rekening houden met overlast vanwege allerlei boswerkzaamheden. 

De gemeente Uden laat bomen kappen en er worden delen van de strooisellaag (zogenaamde plaggen) weggehaald zodat er meer heide en open zand ontstaat. Het werk draagt volgens de gemeente bij aan het herstel van de kenmerkende stuifzanden, droge heide en eikenstrubben.

Het werk staat gepland voor de maanden oktober en november. De gemeente waarschuwt voor overlast en hinder vanwege de aanwezige machines. Het gebied blijft gewoon toegankelijk voor bezoekers. Het fietspad achter Bedaf vanaf de Bedafseweg en de Sonhofweg wordt wel tijdens de werkzaamheden overdag afgesloten. Fietsers worden omgeleid via de Karperdijk. In het weekend kan het fietspad gewoon gebruikt worden. 

Rugstreeppad 

Volgens de gemeente draag de ingreep bij aan de karakteristieke flora en fauna in het gebied, zoals korstmossen en de rugstreeppad die zich hierdoor beter kunnen ontwikkelen. Hiermee wordt ook de belevingswaarde van de aanwezige stuifduinen vergroot. Daarnaast worden de eikenstrubben die op de duinen aanwezig zijn vrijgemaakt. Dat zijn de stronken van oude bomen die ooit gekapt zijn en waarvan de wortels vaak bloot liggen.