Bouw appartementen op plek oude postkantoor Veghel trekt veel bekijks; er zijn er nog te koop

videoVEGHEL - Op de plek waar het oude Postkantoor aan de Markt in Veghel stond, is bouwbedrijf Van de Ven bezig met de bouw van 25 appartementen ‘Aan de Markt'. Het lijkt nog een grote zandvlakte op het eerste gezicht, maar passanten zien er veel bedrijvigheid. 

Eind oktober kwam een boorstelling op rupsbanden het terrein op. Dat was de start voor het plaatsen van 177 betonschroefpalen. ,,Voor ons is die eerste paal wel een speciaal moment. Die boorstelling is een enorme machine en kan de palen slechts vanaf één niveau plaatsen”, stelt Patrick Vogels, uitvoerder bij Van de Ven. ,,De parkeerkelder voor de bewoners ligt lager. Met liftjes kunnen er twee auto’s boven elkaar geplaatst worden." 

Twintig meter diep

De palen liggen zo’n twintig meter diep. Die voor de parkeerkelder moesten na het plaatsen weer gedeeltelijk uit het zand gegraven worden. ,,Een klus van zo'n anderhalve dag. En daarna was het koppen snellen. Dat is het bovenste stuk van de paal inkorten.” Die enorme boorstelling is geen dagelijks straatbeeld, maar ook de palen op lengte maken is een interessante klus om naar te kijken. Met een enorme machine, een koppensneller, werd het bovenste gedeelte gekraakt, daarna volgde handwerk. Het laatste stukje werd eraf gebikt en het betonijzer doorgeslepen. Die klus is deze donderdag afgerond. ,,Vrijdag beginnen we met een werkvloer om de palen heen te leggen, vanaf volgende week starten we met de funderingen.”
Nog niet alle 25 appartementen zijn verkocht.

Volledig scherm
Het zand kan er na het koppen snellen weer terug in. Volgende week worden de funderingen van de appartementen gelegd. © Franka Willems-Netten
Volledig scherm
De palen werden van zand ontdaan, daarna kon het koppen snellen beginnen. © Patrick Vogels
Volledig scherm
Op 28 oktober werd de eerste boorpaal geplaatst met de enorme boorstelling. Een mijlpaal voor bouwbedrijf van de Ven. © Patrick Vogels