Volledig scherm
Brand aan de Germenzeel in Uden. © Marcofotografie / Marco van den Broek

Brand in leegstaande basisschool in Uden, brandweer gaat uit van opzet

UpdateUDEN - Er woedde dinsdagnacht brand in de voormalige basisschool Camelot aan de Germenzeel in Uden. De school is de laatste weken deels gesloopt, maar sommige delen stonden nog overeind. De brandweer gaat er vanuit dat het vuur is aangestoken. 

De nog overeind staande gebouwen bestonden voor een groot deel uit hout met een dik dakbeschot. De vlammen sloegen daarom al snel meters in de lucht. De brandweer was met meerdere wagens aanwezig om het vuur te bestrijden. Camelot vormde jarenlang met basisschool De Palster een gecombineerd schoolgebouw dat moet wijken voor een nieuw complex op die plek. Op foto's van maandag is te zien dat van De Palster al een groot deel was gesloopt. Camelot stond deels nog overeind. 

Omdat de scholen allebei toch plat moeten, liet de brandweer de panden volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio grotendeels gecontroleerd uitbranden. Er zou geen sprake zijn van gevaarlijke stoffen in de rook. 

Verder slopen

De sloper, Gebr. V.d. Brand en van Oort, was dinsdagavond door de brandweer gealarmeerd en kwam naar de school om de brandweer te ondersteunen. Het bedrijf zette onder meer een kraan in. Die maakte een gat in de bebouwing, om het brandende gedeelte te isoleren van het nog rechtopstaande deel. De kraan maakte ook het zwaar geïsoleerde dak beter toegankelijk voor de blussende brandweer. Met name die dikke laag isolatiemateriaal, afgeschermd door een laag dakleer, zorgde voor veel vuur.   

Er was volgens wijkagent Mike Mengerink geen gevaar dat de brand over zou slaan naar de nabijgelegen sportzaal Germenzeel. 

Woensdagochtend was er van de felle brand amper nog iets merkbaar. ,,Dit is geen voordeel, al lijkt dat misschien wel", zegt de woordvoerder van slopersbedrijf  Gebr. V.d. Brand en van Oort die ter plekke is. ,,Normaal scheiden wij alle soorten afval heel nauwgezet. Nu ligt alles door elkaar vanwege de brand. Dat materiaal moet in een speciale container afgevoerd worden.” 

Volledig scherm
Een dag na de brand is de sloper bezig om de resten in een speciale container te stoppen. © Hans van Alebeek

Een buurtbewoner is niet verbaasd dat de leegstaande school in brand is gestoken. ,,Hier bij de snackbar en sporthal hangen altijd groepjes jongeren rond", vertelt hij. ,,Dat geeft veel overlast, ze stoken ook wel eens vuurwerk af. Laatst hadden ze ook allerlei materiaal naar het terrein gesleept. En die kledingcontainer daar, gaat ook nog wel een keer in brand. Ik heb de politie gewaarschuwd.”         

Volledig scherm
De Palster lag al plat, de sloop van Camelot op de achtergrond werd 'versneld' door de brand van dinsdagnacht. © Hans van Alebeek
Volledig scherm
Brand aan de Germenzeel in Uden. © Marcofotografie / Marco van den Broek
Volledig scherm
Brand in de basisschool in Uden. © Marco van den Broek
Volledig scherm
De brand in de basisschool in Uden. © Marco van den Broek