Volledig scherm
De voorgevel van het pand van Van Deijne raakte zwaar beschadigd. © Hans van Alebeek

Brandstichting bij autobedrijf Van Deijne in Uden: ‘Het is klote, we kunnen niet werken’

UpdateUDEN - Bij Van Deijne Bedrijfswagen onderdelen in Uden heeft donderdagochtend een flinke brand gewoed. Het vuur is volgens de politie door brandstichting ontstaan. ,,Het is mooi klote, we kunnen niet werken nu", zegt eigenaar Tonnie van Deijne. 

Quote

Ik hoorde een enorme knal en ben meteen naar buiten gerend

Dorus van Lankvelt

Van Deijne is gevestigd aan de Kruisweg in Uden, pal aan de A50, en gespecialiseerd in gebruikte onderdelen voor bedrijfswagens. De eerste melding van de brand kwam rond 04.45 uur binnen. ,,Ik hoorde een enorme knal en ben meteen naar buiten gerend", vertelt Dorus van Lankvelt. Hij woont tegenover de bedrijfshal die hij in 2010 bouwde en sinds een jaar of vier deels verhuurt aan Van Deijne. Volgens de politie is het de tweede keer in een paar maanden tijd dat er brand is gesticht bij het autobedrijf.

Meer vuur 

Autohandelaar Van Lankvelt heeft nog een man naar buiten zien rennen die in een klaarstaande auto wegreed. Bij de ingang, tegen de hal aan, zag hij een enorme brand. ,,Die had ik redelijk snel uit met de brandblusser die ik had meegenomen", zegt Van Lankvelt. ,,Ik ben nog naar binnen gegaan maar daar was op zeker vier, vijf plekken ook nog vuur. Ik zag geen hand voor ogen en ben toen maar weer naar buiten gegaan.” 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De kapotte voorgevel. © Hans van Alebeek

De gearriveerde brandweer ging het pand via een andere deur binnen en bluste de brandhaarden. Ook werd op de bovenverdieping een raam kapot geslagen om de hitte te laten verdwijnen. Door de brand en explosie is de voorgevel flink beschadigd en deels ontzet. 

Geen ruzie 

De politie was donderdagochtend nog volop bezig met sporenonderzoek. De recherche laat weten nog niets kwijt te kunnen over wat er precies is aangetroffen en wat de werkwijze van de daders is geweest. Ook Tonnie van Deijne en zijn zoon mogen niet naar binnen en hebben dus geen enkel idee hoe het er daar uitziet en hoe groot de schade is. In het bewuste deel van de hal zit de verkoopbalie voor gebruikte auto-onderdelen. Weinig spullen met  waarde, aldus Van Deijne, die geen idee heeft wat de daders van plan waren. ,,En nee, ik heb met niemand ruzie", zegt hij. 

Politieonderzoek

Quote

En nee, ik heb met niemand ruzie

Tonnie van Deijne

Uit het eerste politieonderzoek blijkt dat er waarschijnlijk sprake is geweest van meerdere daders die in de richting van Mariaheide zijn weggereden in een onbekende auto. De politie onderzoekt of de eerdere brandstichting en de brand van deze nacht iets met elkaar te maken hebben. Ook wordt een buurtonderzoek gehouden. De politie is daarnaast op zoek naar mensen in de omgeving met bewakingscamera's.

De ondernemer baalt er vooral van dat zijn bedrijf nu plat ligt en zijn veertien werknemers niets te doen hebben. Buurman Dorus van Lankvelt steekt daarom de helpende hand toe. In zijn kantoor worden de computers neergezet zodat Van Deijne kan werken. ,,Maar het is mooi klote", zegt Van Deijne. 

Volledig scherm
In het kantoor bij buurman Van Lankvelt worden de computers neergezet zodat Tonnie van Deijne kan doorwerken. © Hans van Alebeek