Volledig scherm
Overdag heeft de familie Van Rijbroek veel last van zingende zagen van het houtbewerkingsbedrijf van de buren, zo betoogde ze voor de rechter. © Thinkstock

Buren willen dat gemeente Uden herrie snerpende zagen aanpakt

UDEN - De snerpende zagen van Wilsum Meubel en Interieurwerken in Uden maken het voor de buren van het houtbewerkingsbedrijf onmogelijk nog ontspannen in hun tuin te zitten.

De familie Van Rijbroek eiste daarom gistermorgen bij de rechtbank in Den Bosch dat Uden optreedt tegen het bedrijf, dat op 40 meter afstand van hun huis geluidsoverlast zou veroorzaken.

Het college van burgemeester en wethouders heeft daar geen plannen voor en wil de 'industriële werkzaamheden' juist legaliseren. Wilsum produceert haar meubels al acht jaar lang op een zogenoemde 'categorie 1-locatie' . De familie Van Rijbroek betrok drie jaar geleden een nieuwbouwwoning naast het bedrijfspand.

Piepende toon 

Zij hadden eerst geen last van het bedrijf, omdat het stel overdag werkte. In 2018 ontdekten beide echtelieden echter dat ze last van het zagen hadden, als ze op werkdagen in de tuin zaten. Ze speelden het in hun tuin opgenomen geluid van de zingende zagen gistermorgen af. Een harde en piepende toon, die door merg en been leek te gaan. ,,Dat horen wij de hele dag", zeiden ze tegen bestuursrechter J. Heijerman. 

‘Niet serieus genomen’

De bedrijfsactiviteiten vallen volgens de buren onder een andere, zwaardere categorie. De gemeente gaf de familie, toen die aan de bel trok, nul op rekest. Een officieel 'handhavingsverzoek' wees Uden af. De gemeente zag geen problemen. De familie voelt zich tegengewerkt en 'niet serieus genomen'. Tot grote verontwaardiging van hun advocaat kregen ze zelfs geen kopie van een akoestisch rapport, zodat ze geen eigen expert het stuk konden laten beoordelen. Uitspraak over zes weken.