Volledig scherm
De doorzetters uit Uden, Volkel, Mill en Boekel bouwden Little Chute in Amerika uit tot een nieuw thuis. © Wikipedia

Burgemeester Hellegers bezoekt Little Chute, het Amerikaanse ‘Oe-den’

UDEN - Burgemeester Henk Hellegers van Uden is vandaag, dinsdag 8 oktober, te gast in het kleine Little Chute in Amerika. Het stadje in de staat Wisconsin barst van de Nederlandse en Udense invloeden. Volgens de lokale krant is het de eerste keer dat een Udense burgemeester op bezoek komt.  

Hellegers maakt een tour door het dorp en bezoekt onder meer de kerk, het gemeentehuis en de typische Nederlandse molen in het dorp. De dag wordt afgesloten met een diner waar de Nederlandse immigrante  Nellie Bekx een voordracht zal houden. De gemeente Uden laat desgevraagd weten dat het een privé-reis van Hellegers is die hij zelf heeft betaald. 

Volledig scherm
De lokale krant meldt de komst van 'Uden Burgemeester'. © timesvillager.com

Uden - of ‘Oe-den’ zoals de locals zeggen - heeft van oudsher een warme band met het 12.000 inwoners  tellende stadje.  Het was de Nederlandse pastoor Theodorus van den Broek die zich er in 1832 vestigde. Na een poging de indianen tot het christendom te bekeren bouwde hij er een nederzetting. 

Een aantal jaren later, in 1848, kwamen drie boten vol met Nederlandse emigranten in Little Chute aan. Heel veel daarvan kwamen uit Uden en de directe omgeving. Nog altijd zijn er banden tussen beide steden en zijn er over en weer uitwisselingsbezoekjes. 

Documentaire 

De filmmakers Diny van Hoften en Manon van Bergen zijn bezig met het maken van een documentaire over Little Chute. Onlangs hebben zij het stadje nog bezocht voor opnamen van de documentaire ‘Van Houdoe naar How Do’. De gemeenten Uden en Landerd, het Prins Bernard Fonds en Omroep Brabant hebben financieel bijgedragen, de resterende 30.000 euro werd via crowdfunding opgehaald.