Volledig scherm
Inwoners uit Eerde op de informatiebijeenkomst over windmolens in het gemeentehuis. © Kirsten Rietbergen/BD

Buurt groepeert zich tegen windturbines

VEGHEL - Grote zorgen bestaan er over de komst van vier windmolens langs de A50 bij de Amert en de Dubbelen in Veghel. Adviseurs probeerden dinsdagavond in het gemeentehuis uitleg te geven, de benadeelden troffen elkaar voor verzet. 

Eugene van Bouwdijk Bastiaanse, eigenaar van de historische buitenplaats Zwanenburg in Heeswijk-Dinther, deelt aan een ieder die interesse heeft A4-tjes uit. Daarop een kaart met cultuurhistorische landschappen en zoekgebieden voor windenergie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. ,,Het advies is om windmolens niet binnen 1800 tot 2000 meter van een cultuurhistorisch belangrijke plaats te plaatsen. Zwanenburg ligt op 450 meter van de geplande windmolens op de Amert. Niet alleen de gebouwen zijn een Rijksmonument, maar ook de kromme arm van de Aa die er loopt en het zandpad erlangs en dan is er nog de combinatie met het naastgelegen Rijksmonument de Kilsdonkse molen. Beiden verdienen bescherming vanuit cultuurhistorisch en economisch oogpunt.” 

'Greenwashing’

Van Bouwdijk Bastiaanse kijkt straks vanuit zijn landgoed op 165 tot 200 meter hoge windturbines, met daarop, zo is de verwachting van omwonenden, reclame van de vier Veghelse bedrijven Vanderlande, FrieslandCampina, Mars Nederland en Kuehne + Nagel. Zij willen de turbines plaatsen om de bedrijventerreinen te verduurzamen. ,,Greenwashing", zegt Henk Wittenberg uit Eerde, ,,zo durf ik het wel te noemen.” Boos is hij, net als andere buurtgenoten uit de Hoeves, de Veghelsedijk en Grootdonkweg uit Eerde, die samen naar de informatieavond over de windmolens zijn gekomen. Ze zijn met name kwaad over de procedure en hebben besloten zich te verenigen, onder meer om een milieueffectrapportage (mer) af te dwingen. ,,Het college plaatst geen enkele kanttekening bij de aanmeldnotitie die door het adviesbureau is neergelegd. De bedrijven willen haast maken en daarom komt er een omgevingsvergunning en geen mer. Maar waarom? Dit is de visie van één bureau op iets wat 25 jaar gaat duren, wat onomkeerbaar is en grote gevolgen heeft voor de leefbaarheid en de natuur", vult buurtbewoonster Hanneke de Korte aan. De buurt wil raadsleden aanschrijven voor de raadsvergadering van 27 juni. Ook de dorpsraad van Eerde is niet te spreken over de procedure tot nu toe, zegt voorzitter Frans Zegers. ,,Sinds een infoavond in september, waarin nog geen locaties bekend waren, hebben wij herhaaldelijk aangedrongen op informatie. Opeens ligt er nu een kant en klaar plan.”

Dorshout krijgt ook al 500 arbeidsmigranten

Bewoners van Dorshout in Veghel, die eerder op de avond een bijeenkomst over de komst van 500 arbeidsmigranten bijwoonden, voelen zich lamgelegd. ,,Alles mag kennelijk maar in het buitengebied worden geplant, en boeren mogen en kunnen niks meer", zegt een van hen.