Volledig scherm
PREMIUM
V.l.n.r. Danny van den Heuvel, Theodor van der Cruijsen en Tiny van de Laar maken reclame voor het Wous Festival . Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

Carnaval in Zeeland floreert dankzij jubilerende Smouskes en horeca

ZEELAND - De Zeelandse carnavalsstichting De Smouskes pakt voor de 55ste verjaardag uit met een compleet Wous Festival. Op het kerkplein verrijst een tent voor jong en oud waar komend weekeinde flink feest gevierd wordt.

Mooie vraag voor de Zellandse Quiz: wie stond aan de wieg van het carnaval? Antwoord: Toon van der Burgt van de rijwielzaak in de Kerkstraat. ,,Hij riep de Zeelandse buurtschappen bij elkaar in 1963, geïnspireerd door klanten uit Limburg. De buurtschappen leverden allemaal leden voor de eerste Raad van Elf. Martien van de Ven werd de eerste prins”, zo rakelt Theodor van der Cruijsen de historie op.

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.