Volledig scherm
De bekende aardbeirotonde van Jan en Brigitte van den Elzen bij de A50. © Hans van Alebeek

CDA wil haast met aangepast adoptieplan voor rotondes Uden

UDEN - Al jarenlang kunnen bedrijven in Uden een rotonde adopteren maar het animo daarvoor is niet groot. Uden gaat de voorwaarden versoepelen, het CDA dringt aan op spoed. 

Het CDA zelf stond in 2006 aan de basis van het adoptieplan voor gemeentelijke rotondes. Als bedrijven inrichting en onderhoud van zo’n rotonde voor hun rekening zouden nemen, zou dat Uden veel geld schelen was het idee. Op jaarbasis werd gemikt op wel 70.000 euro.

IJskast 

Zo veel is het nooit geworden. In de afgelopen twaalf jaar waren op het hoogtepunt vijf rotondes door een bedrijf geadopteerd, volgens het CDA zijn dat er nu nog maar twee. Veruit de bekendste en mooiste is de ‘aardbeirotonde’ van Jan en Brigitte van den Elzen bij de A50, de andere is de rotonde HoutBrox die overigens iedereen nog steeds Ben van Dijk noemt. 

Het CDA heeft bij de gemeente navraag gedaan en daar gehoord dat het hele adoptieplan in de ijskast staat, in afwachting van het nieuwe reclamebeleid dat Uden aan het uitwerken is. In de nieuwe opzet blijft de gemeente verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de rotondes en kunnen bedrijven er een reclamebord op plaatsen. Voor bedrijven is dat goedkoper dan complete adoptie waar, afhankelijk van de plek van de rotonde, vele duizenden euro’s mee gemoeid waren.  

Wachttijd 

,,Een goed plan”, vindt CDA’er Peter van Orsouw  die in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders wel vraagt om enige spoed. ,,Wij hebben begrepen dat er genoeg ondernemers zijn die op deze nieuwe manier willen adverteren. Zoals het er nu naar uitziet moeten die echter tot 2021 wachten voordat dat kan. Dat is natuurlijk zonde.” 

Die lange wachttijd heeft te maken met de besluitvorming rond het reclamebeleid en de inwerkingtreding van die regeling. Het CDA hoopt dat Uden het adoptieplan loskoppelt van het reclamebeleid zodat er eerder reclame op rotondes geplaatst kan worden. 

  1. Magneetvisser vindt granaat en neemt deze mee naar huis, 50 tot 60 woningen in Veghel ontruimd
    update

    Magneetvis­ser vindt granaat en neemt deze mee naar huis, 50 tot 60 woningen in Veghel ontruimd

    VEGHEL - Een magneetvisser heeft een granaat gevonden en deze mee naar zijn huis in Veghel genomen. De granaat bleek dusdanig instabiel te zijn dat de politie dinsdagavond rond 22.30 uur alle woningen binnen een cirkel van 100 meter heeft ontruimd. De EOD kwam ter plaatse en heeft het explosief naar een veiligere plek gebracht om onschadelijk te maken. Rond 23.30 uur konden omwonenden weer terug naar hun woning.