Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Celstraf van vier maanden voor fraude bij faillissement in Uden

DEN BOSCH/UDEN - Een 44-jarige inwoonster van het Vlaamse Geel is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van vier maanden voor faillissementsfraude bij een bedrijf in Uden.

De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat de vrouw in 2012 en 2013 ruim 48.000 euro heeft onttrokken aan de boedel van haar failliete onderneming, Concept Renovatie en Beheer bv, in Uden.

De ondernemer sloeg volgens de rechter 'op geen enkele wijze acht op de belangen van de schuldeisers'. De Geelse, die bestuurder en eigenaresse was van het schilders- en beheerbedrijf, had bovendien haar administratie na het bankroet van het bedrijf in 2013 niet overgedragen aan de curator.

Geen duidelijkheid

De vrouw was volgens de rechtbank 'meerdere malen in de gelegenheid gesteld' om duidelijkheid te verschaffen over verdwenen geld en gereedschap. Ondanks een toezegging aan de rechter-commissaris, gaf ze de informatie nooit.

De gevangenisstraf van vier maanden was één maand langer dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat zag, in tegenstelling tot de rechtbank in Den Bosch, niet genoeg bewijs voor het wegsluizen van 48.000 euro uit het bedrijf, maar slechts voor het achterhouden van de administratie.

De vrouw zou volgens de aanklager het geld en het gereedschap al uit het bedrijf in Uden hebben weggehaald, vóór deze over de kop ging.

De Bossche rechtbank was het daar niet mee eens en legde een hogere straf op aan de Vlaamse ondernemer.