Volledig scherm
© AFP

Commandant Volkel waarschuwt voor gevaarlijke drones rond vliegbasis

VOLKEL - De vliegbasis Volkel is afgelopen maanden geplaagd door een onbekend aantal drones op en om het terrein. ,,Een zeer gevaarlijke situatie”, aldus basiscommandant Rob van den Heuvel. 

Basiscommandant Rob van den Heuvel uitte zijn zorgen deze week tijdens een vergadering van de COVM, het reguliere overleg tussen bestuurders, de luchtmacht en omwonenden van de vliegbasis. ,,Drones zijn superpopulair zoals iedereen weet”, zei Van den Heuvel. ,,Ook rond Volkel zijn we er afgelopen maanden helaas mee geconfronteerd. Dat baart mij zorgen want de vliegveiligheid komt daarmee ernstig in gevaar.”

Traumahelikopter 

Volgens de basiscommandant zijn drones niet alleen levensgevaarlijk voor F-16's maar ook voor de traumahelikopter die bijna dagelijks vanaf Volkel vertrekt. ,,Je moet er niet aan denken dat die in botsing komt met een drone, juist als de heli uitrukt om iemand te gaan helpen”, aldus Van den Heuvel. 

De vliegbasis kan desgevraagd niet aangeven om hoeveel drones het precies gaat. In een aantal gevallen zijn de drones wel gesignaleerd maar waren die alweer verdwenen toen de politie ter plaatse kwam. Een woordvoerder van de vliegbasis benadrukt dat het verboden is om te vliegen in de directe nabijheid van vliegvelden, militair en civiel. Voor Volkel gaat het om het zogeheten CTR-gebied, in een straal van 15 kilometer rondom de vliegbasis tot ongeveer 1 km hoogte.  

Geo-fencing 

Veel professionele drones zijn overigens uitgerust met een zogeheten geo-fencing systeen waardoor ze alleen kunnen opstijgen in gebieden waar dat ook mag. ,,Maar alles is te kraken”, weet de woordvoerder van de vliegbasis. Met extra voorlichting aan drone-gebruikers hoopt de Koninklijke Luchtmacht het gevaar in te dammen.