Leden van toneelvereniging Iets Anders uit Erp moesten de repetities voor hun jubileumstuk ‘Liefdevol het schip in’ vanwege het coronavirus stilleggen.
Volledig scherm
Leden van toneelvereniging Iets Anders uit Erp moesten de repetities voor hun jubileumstuk ‘Liefdevol het schip in’ vanwege het coronavirus stilleggen. © Wilma Gosselink/BD

Corona neemt de regie over in jubileumjaar van toneelvereniging Iets Anders

ERP - Dat het een bijzonder jaar zou gaan worden, wisten de leden van  toneelvereniging Iets Anders in Erp vorig jaar al. Maar dat ze in hun jubileumjaar van een humoristisch toneelstuk in een waarheidsgetrouwe film met gitzwart scenario terecht zouden komen, dat zag niemand aankomen.

Tot enkele weken geleden stonden ze nog te repeteren in het jongerencentrum in Erp. Maandenlang al kwamen de bijna dertig spelers wekelijks bij elkaar om, samen met regisseur Maurice van Dinther, het komische stuk Liefdevol het schip in onder de knie te krijgen. En wat hadden ze telkens een lol als iedereen zich weer had uitgedost in zijn of haar toneelkostuum en ze van de ene naar de andere dolkomische scène speelden.

De lol is ver te zoeken

De mannen en vrouwen van alle leeftijden verheugden zich op wat komen ging; hun eerste voorstelling bij Van Haandel. En wat waren ze, zoals altijd in de aanloop naar premières, benieuwd naar de reacties van het publiek. Maar geen voorstellingen dit voorjaar. De klap kwam hard aan, maar veel minder hard dan de berichten over slachtoffers uit het dorp. De lol is bij de toneelclub momenteel ver te zoeken.

,,Alles ligt stil”, zegt Riet van den Elsen (68), net als Marie-Jeanne Kanters (63), Gerrit Kerkhof (62) en Jo Leppers (75) vanaf het eerste uur lid van Iets Anders. ,,Al proberen we het ingestudeerde thuis wel vast te houden”, zegt Leppers. ,,We hebben er al zo veel energie in gestoken. Hopelijk kunnen we later dit jaar de mensen toch nog een fijne avond bezorgen.” 

De vier hebben samen 160 jaar toneelervaring, maar kwamen nooit eerder in een situatie zoals deze terecht. ,,We hebben wel tegenslag gehad, hoor, vanwege ziekte en een overlijden. Maar het is bijna niet te bevatten wat er nu gebeurt. Opeens is alles anders en moeten we onszelf, elkaar en onze dierbaren hier doorheen zien te slepen”, aldus het viertal.

Zeventig stukken in veertig jaar

De toneelvereniging in het door het coronavirus zo zwaar getroffen Erp bestaat inmiddels ruim veertig jaar. Zo'n zeventig stukken hebben ze al op hun speellijst staan. Behalve dertig leden beschikt het gezelschap ook over enkele toneelassistenten en een technisch team. 

Belangrijkste schakel blijkt echter Jo Leppers, de vrouw die de kaartverkoop en de catering regelt, de portemonnee beheert en heel veel meer. Leppers lacht bescheiden bij zoveel eer. ,,Uiteraard heb ik ook vaak meegespeeld en die komische voorstellingen waren erg leuk. We hebben echter ook enkele serieuze stukken gedaan en dat vond ik ook fijn. Vooral als we in staat bleken om het publiek echt te raken.”

Voorstellingen doorgeschoven

Voorlopig blijft de agenda voor toneelactiviteiten leeg. De voor april geplande voorstellingen zijn vooralsnog doorgeschoven naar eind oktober en november.

Liefdevol het schip in is een stuk gebaseerd op The Love Boat, de jaren 70-serie die zich op een cruiseschip afspeelt. Of ze in het najaar in staat zullen zijn om weer in de huid van zo'n raar typetje te kruipen? Hun rol lekker uit te buiten en de zaal, na al deze ellende, aan het lachen te krijgen? ,,Dat is waarom wij dit zo graag doen, maar hoe het straks zal zijn als we na deze afschuwelijke tijd weer op het podium staan?” vraagt Kerkhof zich ook af. Daar durft het viertal nu geen enkele uitspraak over te doen.