Volledig scherm
Circuit Bezuidenhout in Boekel © Peter van Huijkelom

Crossterrein Boekel nu definitief gelegaliseerd

BOEKEL - Het motorcrossterrein aan het Bezuidenhout in Boekel is definitief gelegaliseerd. De Raad van State heeft het laatste bezwaar, ingediend door de Brabantse Milieufederatie (BMF), verworpen. 

 De BMF maakte bezwaar tegen het feit dat de gemeente Boekel het terrein officieel had opgenomen in het omgevingsplan voor het buitengebied.  Dat was in feite voor het eerst dat het circuit een officiële status kreeg. De gemeente en de provincie hadden eerder al ambtelijk overeenstemming bereikt over het terrein. 

Strijd geleverd

Over het circuit, dat 54 jaar is gedoogd, is jarenlang strijd geleverd. In 2006 probeerde het toenmalige ministerie van VROM het terrein via een gerechtelijke procedure te sluiten, maar de rechter wees het sluitingsbevel van de hand. In 2013 kreeg de gebruiker van het terrein, motorcrossvereniging MC Boekel,een milieuvergunning toegekend.  Omdat het terrein midden in een ecologische hoofdstructuur ligt, nam Boekel nog enkele natuurverbeteringsmaatregelen. 

Natuur Netwerk

De BMF is van mening dat gronden die liggen in het Natuur Netwerk Brabant geen nieuwe bestemming mogen krijgen. Volgens de gemeente is geen sprake van een nieuwe bestemming maar van een al jarenlang bestaande gebruikssituatie. De Raad van State is het daar mee eens.