Volledig scherm
Johanna en Janus emigreerden in 1908 vanuit Uden naar Little Chute, VS Foto van het gezin in 1922 © archief Heemhuis Uden

Crowdfunding geslaagd: de documentaire over Little Chute komt er

UDEN/ZEELAND - Het is filmmakers Diny van Hoften en Manon van Bergen gelukt via crowdfunding 30.000 euro bij elkaar te krijgen voor de documentaire over de link tussen Uden en het plaatsje Little Chute in Wisconsin, Amerika: Van Houdoe naar How do. De film komt er daarmee definitief.

De gemeenten Uden en Landerd, het Prins Bernard Fonds en Omroep Brabant droegen al bij aan de documentaire. Van Hoften en Van Bergen kwamen echter nog 30.000 euro tekort. Dat bedrag hebben ze nu dus bij elkaar.

De documentaire gaat over de link tussen het Amerikaanse plaatsje Little Chute en Uden. In Little Chute in de staat Wisconsin barst het van de Nederlandse invloeden. Dat komt omdat de Amsterdamse pastoor Theodorus van den Broek zich er in 1832 vestigde. Na een poging de indianen te bekeren tot het christendom bouwde hij er een nederzetting. Een aantal jaren later, in 1848, kwamen drie boten vol met Nederlandse emigranten in Little Chute aan. Velen van hen kwamen uit de buurt van Uden. Little Chute is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig stadje met zo’n 12.000 inwoners. De Nederlandse invloeden zijn nog altijd merkbaar.

Toen filmmaakster Diny van Hoften in 2013 een klein berichtje in de krant las over de bouw van een Brabantse molen in Little Chute, was haar interesse gewekt. Samen met collega Marion van Bergen werkt ze nu aan de documentaire. 

Vorig jaar kwamen 35 nazaten naar Uden. Ze bezochten onder andere de Kilsdonkse molen, boerderijen waar hun voorouders opgroeiden, het Brabantse platteland. Ze maakten kennis met familieleden die ze nog nooit hadden gezien. De filmmaaksters filmden vorig jaar tijdens dat bezoek. Ook maken ze in Little Chute opnames. 

Volledig scherm
Documentairemaaksters Diny van Hoften (links) en Marion van Bergen (rechts) met genealogen Willem Keeris (links) en Wim Rovers (rechts) in het Heemhuis te Uden. Keeris en Rovers verdiepen zich al jaren in de connectie tussen Little Chute en Uden © Jeroen Appels/Van Assendelft