Daar zijn ze dan: F-35's geland in Volkel

VIDEOVOLKEL - En ze zijn er! Twee Nederlandse F-35's zijn omstreeks 22 uur geland op vliegbasis Volkel. Daar gaan ze als paradepaardjes deelnemen aan de Luchtmachtdagen vrijdag en zaterdag.

De vliegtuigen, ook bekend als JSF, zijn voor de Luchtmachtdagen overgekomen vanuit Amerika. Liefhebbers hielden hier al langer rekening. Maar de Luchtmacht maakte pas donderdagochtend bekend dat de F-35's inderdaad komen. Vervolgens zorgde gedoe met een kapot tankvliegtuig nog voor enig oponthoud. 
Iets voor negen uur donderdagavond vertrokken de moderne straaljagers vanuit Newcastle voor hun laatste 'jump’ naar Brabant. In Volkel werden ze opgewacht en verwelkomd door een flinke schare spotters en andere vliegtuigliefhebbers.

Vanaf volgend jaar 

De F-35 is de opvolger van de huidige F-16. Nederland heeft 37 van deze toestellen gekocht die vanaf volgend jaar op Leeuwarden gaan vliegen. Volgens planning worden een jaar later de F-35's ook op Volkel gestationeerd. 

Volledig scherm
Vliegtuigspotters bekijken de F-35 in Volkel in 2017, toen het toestel er voor het eerst was voor geluidstesten. © Jeroen Appels / Van Assendelft
Volledig scherm
De F35 landde donderdagavond op vliegbasis Volkel. © Jeroen Appels/ Van Assendelft
  1. Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    UDEN - Op het moment dat binnen in een volle zaal de officiële opening werd verricht, mochten de schaatsers al ruim een half uur het ijs op. En daar stonden ze voor in de rij. Onder die wachtenden waren ook Anouk van der Ven (20) en Dion van der A (18). ,,We maken er elk jaar een sport van om als eerste te zijn, en dat is dit keer weer gelukt’', zeggen de twee lachend wanneer ze net hun eerste rondjes hebben gereden. ,,Nu is het ijs nog hard, waardoor je lekker snel gaan.’'