Volledig scherm
PREMIUM
Michel Kuyper van Kuyper Fietsen aan de Hoogstraat te Veghel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

De Hoogstraat in Veghel kwam nooit uit de verf als verbindingsstraat

ZOMERSERIEVEGHEL - ,,We hangen hier wel aan de ‘achterste mem’. Bij de brug houdt het winkelcentrum op.” Dat signaleert  fietsenmaker Michel Kuyper in deze aflevering van de zomerserie Dorpshart over het centrum van Veghel. De Hoogstraat dus. 

Uit historisch oogpunt is de Hoogstraat van waarde voor het centrum. Naast aanvoerader geeft de straat Veghel, door de aanwezigheid van monumentale gebouwen als Klondike en het voormalige broederklooster, allure. Met het vertrek van het Heerenhuys en Bek is van een winkelstraat echter geen sprake meer. Het aantal winkels is er met Manders Woonidee, de Hubo, Sport2000 en Kuyper Fietsen namelijk op één hand te tellen. Eens waren de plannen hoopgevend.

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.