Volledig scherm
Op basisschool 't Ven geven juffen Vera van den Tillaart (links) en Charlotte de Graaf uitleg aan collega's van andere Skipov-scholen tijdens de 'Skipov on tour-dag' © Kirsten Rietbergen

De leerlingen thuis, vandaag krijgt de juf les

VEGHEL - Zo daags na Sinterklaas zijn de basisschoolleerlingen in Veghel vrij om met hun cadeautjes te spelen. Een goed moment voor de 300 leerkrachten van scholenorganisatie Skipov  om zélf te leren. Van elkaar. 

Geen vrije dag voor de leerkrachten van Skipov vandaag, de stoelen in de lege klaslokalen en aula’s worden voor een dagje gevuld door leerkrachten. Zij konden zelf twee scholen binnen de eigen organisatie uitzoeken waar ze nieuwsgierig naar waren. Want ook al vallen de veertien scholen onder één scholenkoepel, hun accenten in het onderwijs leggen ze allemaal anders. Bij de Bunders maken ze via een digitaal keuzebord een leerlingportfolio, op De Empel in Erp hebben ze een rekenmuurtje en de Mariaschool in Erp is goed in persoonlijk leiderschap. Op basisschool 't Ven krijgen groepjes leerkrachten uitleg van juffen Charlotte de Graaf (groep 3) en Vera van den Tillaart (groep 4), die vertellen over hún paradepaardje: leren door middel van ‘levensechte’ vraagstukken. 

Quote

Wij willen niet dat kinderen wachten tot iemand kennis brengt. Wij willen dat ze vaardig zijn om zelf kennis te vinden

Charlotte de Graaf , Leerkracht groep 3 't Ven

Op 't Ven Krijgen de kinderen in de ochtend spelling, taal, rekenen en schrijven en werken ze in de middag rond thema’s, vertellen de juffen. Daarbij geven de kinderen zelf aan wat ze rond dat thema interessant vinden en hoe en met welke materialen ze vraagstukken gaan aanpakken. ,,Anders krijg je kinderen die wachten tot iemand kennis brengt. Wij willen dat ze vaardig zijn om zelf kennis te vinden”, zegt juf Charlotte. Zo kwam bij het thema vervoer een piloot les geven en berekenden kinderen de belading van vrachtwagens. Leerlingen bedachten samen spelregels voor het schoolplein, schreven zelf een plan van aanpak. ,,Je moet je als school onderscheiden“, vindt directeur Silvy Arts van ‘t Ven. ,,Ouders moeten iets te kiezen hebben. Hier zitten drie Skipov-scholen dicht bij elkaar: De Bunders, 't Heibosch en 't Ven. Welk type onderwijs past het best bij hun kind.” 

Geen eenheidsworst? 

Maar als iedereen bij elkaar komt kijken en dingen overneemt, wordt het dan toch niet een eenheidsworst? ,,Welnee, je houdt elkaar wel scherp", vindt Silvy Arts. Juf Elke van Liempd van groep 7 van basisschool De Vijfmaster neemt wat ze op 't Ven geleerd heeft in ieder geval mee naar haar school. ,,We zijn op zoek naar een nieuwe methode voor het vak wereldoriëntatie. Ik heb veel dingen gehoord die daar goed bij zouden passen.”