Volledig scherm
PREMIUM
ROC de Leijgraaf Veghel. Studenten halen mensen uit hun isolement door ze te laten sporten. ROC student Rick Beijer geeft aanwijzigingen aan Dianne van de Braak. © Jeroen Appels/Van Assendelft

De student in de strijd tegen de eenzaamheid

VEGHEL - Onlangs tekenden tien partijen een samenwerkingsovereenkomst om eenzaamheid onder inwoners van Meierijstad beter te kunnen bestrijden: Samen Wel Thuis. ROC de Leijgraaf heeft hierbinnen een grote rol. Want waarom zou je geen studenten inzetten tegen de eenzaamheid? 

Het zat Henk (62, en nee, liever geen achternaam) afgelopen jaren niet mee. Ernstige rugklachten, een hartinfarct, een ingrijpende hartoperatie en door dat alles het verlies van zijn garagebedrijf. Die combinatie drukte zijn vrolijkheid in de grond, rukte zijn initiatief aan flarden en wakkerde het vlammetje verbitterdheid in hem aan tot een stevig vuurtje. Henk was niet vooruit te branden. ,,Ik deed niet veel. Ja, ik had mijn keyboard en mijn computer, en ik fietste, dan was ik tenminste even de deur uit. Ik was kwaad. Die vluchtelingen kwamen maar met bootjes en kregen hier alles. Ik moest eerst mijn spaargeld opmaken vóór ik een uitkering kreeg. Ik  had een hoop gedoe met het Uwv. Met mij was geen land te bezeilen, ik was boos en voelde me overal buiten staan.”