De optocht in Veghel.
Volledig scherm
De optocht in Veghel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Dit mag je niet missen tijdens carnaval in de regio

CarnavalUDEN/VEGHEL - Natuurlijk kun je tijdens carnaval gezellig naar de optocht in je woonplaats gaan kijken. Maar als je eens wat meer wilt, is hier een handig overzicht. Highlights van carnaval in de regio, zodat je overál uit je dak kunt gaan.   

Het Vudel Koningsfest aan de Knokert te Veghel.
Volledig scherm
Het Vudel Koningsfest aan de Knokert te Veghel. © Van Assendelft Fotografie

In Veghel begint carnaval al op donderdagavond met het carnavalsfeest voor de hele regio: Vudel. Op donderdag is op de Noordkade het traditionele Koningsfeest van 19.00 tot 01.00 uur. Is het die avond in meer traditionele Duitse stijl, op vrijdag gaat het carnaval los met Vudelvrijdag met van 20.00 tot 03.00 uur artiesten als Staal met Glazen, Zanger Kafke en Partyfriex. Op beide dagen geldt een toegangsleeftijd van 18-plus. 

Alcoholvrij feestje voor jeugd

Carnaval 2017 Groep De Hoge Raad tijdens optocht Uden.  Wij hauwen oew aon.  Ze fouilleren het publiek en delen bonnen uit.
Fotograaf: Van Assendelft Fotografie_ Jeroen Appels
Volledig scherm
Carnaval 2017 Groep De Hoge Raad tijdens optocht Uden. Wij hauwen oew aon. Ze fouilleren het publiek en delen bonnen uit. Fotograaf: Van Assendelft Fotografie_ Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

De jeugd van Veghel zal dus ergens anders naar toe moeten. Voor hen is er daarom op vrijdagavond  de Full Moon Party op de Markt in Veghel, met plek voor zo'n 700 jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Alcoholvrij, maar met muziek van de dj’s van Radio 538 on Tour. En dit keer niet in een gewone tent op de Markt maar in een spiegeltent. Die is volgens voorzitter Marco Bons van CV de Kuussegatters weliswaar kleiner, maar sfeervoller.

,,De link met de horecagelegenheden op de Markt blijft, ijssalon Matteucci zorgt voor de huisvesting  van de garderobe.”  Vanaf zaterdagmorgen is deze spiegeltent, de Keizersdrôme genaamd, het centrale punt van alle activiteiten van de Kuussegatters. Van de sleuteloverdracht op zaterdagochtend, de prijzen voor de jeugdoptocht op zaterdag en de grote optocht op zondag, tot dinsdagavond afscheid van prins Robert d'n Twidde met de Havenzangers. 

Festival voor  16-plussers

Helemaal voor en door de jeugd van Erp is het Kraka Karnaval aan de Bolle Akker in Erp op carnavalsmaandag van 16.00 tot 23.00 uur. Dit festival voor 16-plussers is ontstaan na het afgelasten van de optocht in 2016. De jeugd ging toen op diverse plekken in Erp hun eigen feestjes bouwen, onder toezicht van enkele ouders.

Het jaar daarop hebben een aantal jeugdgroepen samen met CV De Uilen van Empeldonk het eerste gezamenlijke festival Krakra Karnaval georganiseerd in het Molenpark. Vanwege de populariteit, het bezoek groeide van 500 naar 1300 bezoekers in 2019, werden de tenten op gezet aan de Bolle Akker. Dit jaar worden daar 1500 bezoekers verwacht. 

Misschien wel de mooiste optocht van de regio is in een van de kleinste dorpen, namelijk Loosbroek. Daar is op zaterdagavond de verlichte optocht, met deelnemers uit het dorp zelf en uit de wijde omgeving. De lichtjesoptocht start om 19.19 uur voor Lunenburg en kent nog een afterparty bij café Kerkzicht voor wie naderhand in Loosbroek wil blijven hangen.

Liefhebbers van Duitse bierfeesten?

Wie van Duitse bierfeesten houdt, kan niet alleen bij het Koningsfeest van Vudel terecht, maar ook bij  KuusseMontag op maandagmiddag op de Markt in Veghel  en op vrijdagavond al op de Markt in Uden. Daar start het carnaval van de Knoerissen met Musik am Markt. Een traditioneel Oktoberfest met gratis entree. 

Het Juffen en Mistersbal bij het Stulpke in Uden.
Volledig scherm
Het Juffen en Mistersbal bij het Stulpke in Uden. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Op dezelfde plek is op maandag om vanaf 10.00 uur de Baggemèrt, een vast onderdeel van het Udense carnaval. In boerenkledij en in zondagse kielen wordt er ouderwets gehandeld en gebuurt op de mèrt, met blaaskapellen en orkesten uit de regio. Er zijn oude ambachten, er is boerenmoes en er zijn kinderspelen. Op de Baggemèrt kun je handelen in guldens of deze in bewaring geven bij de Boerenleenbank. 

Ook een traditie in Uden: de kroegentocht op zaterdag. Met een paar duizend officiële deelnemers en een veelvoud aan dweilers die gewoon meelopen en meedrinken. Tussen Sergeant Peppers en de Markt is het een zee van carnavalsvierders, vorig jaar dweilden zo'n 3000 mensen mee. Aangekleed met medailles en een deelnemerssjaaltje. 

Stappen ná schooltijd

Ook leuk voor wie niet in het onderwijs werkt: het Juffen en Mistersbal op carnavalsvrijdag in het café 't Stulpke in Uden. En in Veghel in de Stapperij het Meesters en Juffenbal. Natuurlijk net na schooltijd. In Veghel van 14.30 tot 19.30 uur, in Uden van 16.00 uur tot later. Gezellige drukte, een evenement dat nooit echt gepland, maar gewoon gegroeid is. 

En dan de laatste optocht in de regio, die op carnavalsdinsdag in Eerde, aanvang 13.11 uur. Weinig spectaculair qua wagens, maar met diehard carnavalsvierders die soms niet zo gehavend zijn als hun carnavalswagens. Aardig om ze een hart onder de riem te steken op  hun laatste ronde, en de Oivers zorgen daarna zelfs voor een afterparty in De Brink. Voor wie het nog volhoudt.