Volledig scherm
PREMIUM
Leo Benders aan het werk aan de Oude Molenheide in Schijndel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Dood aan processierups! (en ai, ook alle andere rupsjes in de eikenbomen)

SCHIJNDEL/VEGHEL - Leo Benders maakt deze weken werkweken van meer dan zeventig uur. Hij bespuit eikenbomen in Meierijstad met een bestrijdingsmiddel. Met een thermoskan koffie in de cabine, muziek erbij, en af en toe een praatje met een buurtbewoner die komt vragen of het nou echt zo erg is met die processierups. 

Pas op: wie hierna verder leest, loopt kans op jeuk. Plaagdierbestrijder Leo Benders kent dat maar al te goed. Als hij wandelaars en fietsers uitlegt wat hij doet, dan beginnen die spontaan te krabben. Benders spuit deze week in Meierijstad een biologisch bestrijdingsgoedje in de toppen van eikenbomen. Want daar, op de lekkere verse jonge blaadjes, kruipen nu al duizenden kleine processierupsjes rond. Die hebben wel al haartjes, maar pas na de derde keer vervellen kunnen de brandharen (700.000 per rups!) voor vervelende klachten zorgen. Jeuk, roodheid, irritatie van de luchtwegen en bij mensen die allergisch zijn benauwdheid of zelf een allergische shock. 

  1. Magneetvisser vindt granaat en neemt deze mee naar huis, 50 tot 60 woningen in Veghel ontruimd
    update

    Magneetvis­ser vindt granaat en neemt deze mee naar huis, 50 tot 60 woningen in Veghel ontruimd

    VEGHEL - Een magneetvisser heeft een granaat gevonden en deze mee naar zijn huis in Veghel genomen. De granaat bleek dusdanig instabiel te zijn dat de politie dinsdagavond rond 22.30 uur alle woningen binnen een cirkel van 100 meter heeft ontruimd. De EOD kwam ter plaatse en heeft het explosief naar een veiligere plek gebracht om onschadelijk te maken. Rond 23.30 uur konden omwonenden weer terug naar hun woning.