Volledig scherm
Kitty Goverde met haar twee papegaaien © Kitty Goverde

Dood papegaai Rambo schokt Udense verzorgster van zijn broer: ‘Ik huil maar door’

UDEN - De gruwelijke dood van papegaai Rambo in België is ook onder Nederlandse eigenaren van vogels als een mokerslag aangekomen. Voormalig tonprater Kitty Goverde (57) uit Uden verzorgt al twee jaar het broertje van Rambo en is in shock. ,,Ik kon niet stoppen met huilen toen ik het hoorde, het is verschrikkelijk.”

Rambo, een van de best opgeleide papegaaien in België, werd zaterdag in het Belgische Westmalle door een jager uit de lucht geschoten en verscheurd door zijn honden. Tientallen eigenaren van papegaaien over heel Nederland reageren geschokt en zetten hun Facebook-profiel op zwart. Voor hen was Rambo een begrip en een van de meest waardevolle free flight vogels in de Benelux.

‘Familielid verloren’

Kitty Goverde uit Uden is goed bevriend met Joseph Verdyck, de eigenaar van Rambo. Hij gaat door een hel, vertelt ze. ,,Hij kan alleen maar huilen, huilen en nog eens huilen. Voor hem voelt het alsof hij een familielid is verloren”, vertelt de tonprater verdrietig.

,,Hetzelfde geldt ook voor mij. Iedereen uit ons wereldje kende Rambo en hield van hem. Eens in de zoveel maanden nam ik zijn broertje mee naar België en gingen ze samen vliegen. Dat zit er helaas niet meer in.”

‘Wat ben je dan voor idioot?’

De jager die Rambo neerschoot wist volgens de eigenaar niet dat de vogel daar dagelijks een vrije vlucht maakt. De jager greep meteen naar zijn jachtgeweer toen hij de papegaai zag overvliegen. Tegen de eigenaar zou hij hebben gezegd dat de jacht op exotische vogels is toegestaan.

Die opmerking schiet bij Kitty in het verkeerde keelgat. ,,Je gaat toch niet een papegaai uit de lucht schieten, wat ben je dan voor een idioot?”, klinkt het boos. ,,Ik ben absoluut niet tegen jagen, maar dit was gewoon schieten om het schieten. Iemands huisdier, iemands lust en leven, is op een gruwelijke wijze afgenomen. Deze jager heeft geen idee wat hij heeft aangericht. Niet alleen bij Joseph, maar ook bij ons.”

Profielen op zwart

Het collectieve verdriet onder Nederlandse eigenaren van papegaaien is inderdaad bijzonder te noemen. Tientallen profielen op Facebook staan op zwart om de eigenaar van Rambo een hart onder de riem te steken. ,,Rambo was een prachtige vogel waar menig vogelliefhebber jaloers op was. Ik heb echt geweldige dagen met dit dier beleefd. Wat ga ik hem vreselijk missen.”

De eigenaar van Rambo heeft ondertussen bij de politie aangifte gedaan. Een goede zaak, vindt Kitty. ,Deze vreselijke jager mag nooit maar dan ook nooit meer een geweer in zijn handen houden. Hier is zoveel leed mee veroorzaakt bij zijn baasjes en onder de gehele freeflight wereld. Dat mag echt nooit meer gebeuren.”

  1. Politie pakt helers van Lexus in Veghel, maar laat de dieven lopen
    PREMIUM

    Politie pakt helers van Lexus in Veghel, maar laat de dieven lopen

    DEN BOSCH/VEGHEL - Als de agenten op 25 oktober vorig jaar in Veghel even serieus naar de betrapte Lithouwer hadden geluisterd, hadden ze de 'echte’ dieven van een gestolen Lexus kunnen oppakken. Dat deden de agenten niet en pakten alleen van heling verdachte Lithouwers op. ,,Het was mij ook meer waard geweest als we die anderen hadden opgepakt”, gaf officier van justitie J. van Vreeswijk aan tijdens de rechtszitting tegen de Lithouwers.