.
Volledig scherm
. © BD

Dorpskermis in Keldonk: ‘Het is een stuk gezelliger geworden’

Een draaimolen, mini-zweef, rups, snoepkraam en een oliebollen- en viskraam. Daarmee zijn alle attracties van de kermis in Keldonk vernoemd. ,,Voldoende voor de kleinsten", vindt Sanne Beks uit Keldonk. 

Samen met haar partner Jos en de kinderen Vince (3) en Lente (4) loopt zij over 't Plein. ,,Daar wil ik in", wijst Vince parmantig naar de brandweerwagen op de draaimolen. Maar eerst moeten hij en zijn zus nog een speurtocht over het kermisterrein volbrengen. ,,Het is super dat er van alles rondom de kermis wordt georganiseerd", stelt vader Jos. ,,Het hele dorp komt er op af. Belangrijk voor de onderlinge betrokkenheid." 

Zelf bewaren de jonge ouders goede herinneringen aan de kermis uit hun jeugd. Sanne: ,,Toen stonden de attracties op het schoolplein. Het waren er ook veel meer. Alleen was er toen geen omlijstend programma.''Anno 2019 is zo'n feestprogramma bittere noodzaak. 

Druk was het vrijdag- en zaterdagavond in de feesttent, dichtbij de attracties. Een paar jaar geleden nam de Stichting Attractief Keldonk het initiatief om meer vertier rond de kermis te organiseren. ,,In de tent is iedere dag wat te doen. Met zo'n man of tien zijn we er druk mee in de weer", licht voorzitter Walther van der Walle toe. ,,Als er niks wordt georganiseerd is er binnen een paar jaar geen kermis meer. Nu hebben we toch weer een dorpsfeest. 

Zolang we het kunnen bekostigen gaan we door", lacht hij. Voor het voortbestaan van de dorpskermis zijn de activiteiten van groot belang, stelt Bart van de Westelaken, exploitant van de draai- en zweefmolen en snoepkraam. ,,Die zorgen ervoor dat er meer mensen naar het kermisterrein komen. Je merkt dat het succes heeft." Dat beaamt ook Annet van den Boom die met haar kleindochter een rondje maakt. ,,Het is een stuk gezelliger geworden. Iedereen komt elkaar hier weer tegen.”