Volledig scherm
Burgemeester Kees van Rooij is initiatiefnemer en deelnemer van een symposium over morele dilemma's. Dat heeft plaats op 27 november in Veghel. © Philip van den Brand/BD

Drugspand wel of niet sluiten? Meierijstad houdt bijeenkomst over morele dilemma's

VEGHEL - Burgemeesters moeten soms kiezen tussen twee kwaden; een drugspand wel of niet sluiten? Of: een verward persoon laten opnemen of niet? Meierijstad houdt eind deze maand een symposium over het thema morele dilemma's. 

Deze bijeenkomst is op woensdag 27 november op de CHV Noordkade in Veghel. Hier zijn niet alleen burgemeesters welkom, maar ook bestuurders van verschillende vakgebieden, zoals ziekenhuizen, zorg en welzijn en woningbouwcorporaties. Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad nam het initiatief voor het symposium. 

Hij vindt dat burgemeesters meer met collega's en professionals moeten praten over hun worstelingen waar zij soms mee te kampen hebben. ,,We hebben het over afwegingen en besluiten die je als burgemeester moet nemen, en die kunnen schuren met je gevoel voor rechtvaardigheid", zegt burgemeester Van Rooij in een interview in het VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) Magazine. 

En: ,,Ik heb collega's zien worstelen met het uitzetten van kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zijn zij dadelijk wel veilig?” Deelnemers aan het symposium zijn naast Van Rooij onder anderen Daan Roovers (denker des vaderlands), Yasser al Hamzeh (huisarts uit Syrië die nu stage loopt in ziekenhuis Venlo), Boudewijn Boots (marine-officier) en burgemeester Petra Dassen van Kerkrade.