Volledig scherm
Het Boekelse ecodorp is recent uitgebreid met tien noodwoningen voor nieuwe leden. © Kees Backx/BD

Ecodorp Boekel heeft bouwvergunning binnen

BOEKEL - Het Boekelse ecodorp heeft zijn bouwvergunning binnen. Afgelopen vrijdag viel hij op de mat. Reden voor de bewoners om vrijdagmiddag het glas te heffen. 

 De bedoeling is dat 1 oktober wordt gestart met de fundering van de eerste tien woningen. ,,Die fundering bestaat uit glasschuim, een afvalproduct van de glasrecycling-industrie", zegt Ad Vlems, de voorzitter van het ecodorp. ,,Begin oktober kan er dan gebouwd worden.” Vlems verwacht dat de ruwbouw van de eerste serie van tien woningen  in maart/april klaar is. ,,De afwerking doen we zelf". 

Quote

Bovendien stijgt de waarde van de huizen in de omgeving met 15 procent, omdat ze uitkijken op een groene omgeving, ons ecodorp

Ad Vlems, voorzitter Ecodorp

De woningen worden gebouwd in een cirkel. De bouw van de tweede cirkel start in april en de derde in juni. Eind 2020 kan dan alles klaar zijn. 

Gepubliceerd

De bouwvergunning wordt volgende week gepubliceerd. Vlems verwacht geen bezwaren.  ,,Die waren er bij het bestemmingsplan ook niet.  Bovendien stijgt de waarde van de huizen in de omgeving met 15 procent, omdat ze uitkijken op een groene omgeving, ons ecodorp", zegt Vlems. 

Nieuwe leden

Het dorp is uitgebreid met tien tijdelijke woningen. ,,We hebben er sinds maart toen we de grond kochten, elke maand twee nieuwe leden bijgekregen. Die willen graag zo snel mogelijk hier wonen. Van de tien woningen zijn er nu al zeven besproken.” De coöperatie ecodorp telt momenteel 25 volwassen leden in 17 huishoudens.