Bij Rijkers naaimachines is men hartjes aan het maken die naar verzorgingshuizen worden gebracht om mensen daar een hart onder de riem te steken. Leo Rijkers en medewerkster Jolanda Mostert zijn al druk bezig.
Volledig scherm
Bij Rijkers naaimachines is men hartjes aan het maken die naar verzorgingshuizen worden gebracht om mensen daar een hart onder de riem te steken. Leo Rijkers en medewerkster Jolanda Mostert zijn al druk bezig. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Een hart onder de riem voor Veghelse ouderen

VEGHEL - Stoffen hartjes, in allerlei kleuren en versieringen. Het mogen er van Leo Rijkers tientallen zijn, om de ouderen in Veghel een hart onder de riem te steken. Namens Rijkers Naaimachines in Veghel roept hij mensen op om hartjes te maken. 

Leo Rijkers van de Veghelse winkel in naaimachines, ziet het aan zijn moeder die in zorgcentrum Joachim & Anna woont; het is voor veel ouderen een grote teleurstelling dat kinderen en kleinkinderen niet meer op bezoek kunnen komen vanwege de corona-maatregelen. Daarom wil hij de ouderen een hart onder riem steken om de komende weken door te komen. Hij bedacht met zijn vrouw en personeelsleden een hartjes-actie. 

Op Facebook heeft hij een oproep gedaan aan klanten en inwoners van Veghel om vooral mee te naaien. Donderdagmiddag had hij er al 45 binnen. ,,Het is toch geweldig als we samen de kamers van onze ouderen mooi kunnen versieren. Een hart voor aan een lamp, deurknop of kast. We beginnen in Joachim & Anna, waar ze ontzettend enthousiast reageerden, en daarna kijken we of we het verder uit kunnen breiden in Veghel.”

‘Laat er vooral de eigen creativiteit op los’ 

Morgen, vrijdag, wil hij de eerste hartjes gaan afleveren in zorgcentrum Joachim & Anna. Daar zijn 70 kamers. Het is de bedoeling is dat iedere bewoner een stoffen hartje op zijn kamer krijgt. ,,Omdat wij met naaimachines werken is het natuurlijk leuk als mensen iets willen naaien. Laat er vooral de eigen creativiteit op los.  Met stofjes van oude kleding of iets wat mensen nog in de kast hebben liggen. Alles kan. Liever geen gekochte dingen, maar zelfgemaakt, uit een goed hart, speciaal voor iemand die het nu hard kan gebruiken.”

Zelf zit hij deze dagen ook te naaien in de winkel, en de  personeelsleden werken mee. Sommigen vanuit huis, als ze vanwege verkoudheidsverschijnselen niet naar de zaak kunnen komen. De hartjes, liefst 20 tot 25 centimeter groot, mogen worden afgegeven in de winkel aan de Molenstraat. Ze mogen ook worden opgestuurd. ,,Desnoods kom ik ze bij mensen ophalen.”