Volledig scherm
Gunter Demnig op archiefbeeld in Moergestel. © Tom Tacken

Eerste struikelsteen voor Uden op 16 maart

UDEN – Uden krijgt op 16 maart 2019 de eerste struikelsteen. Bedenker en kunstenaar Gunter Demnig legt die zaterdag op de Veghelsedijk 34 een steentje voor Helena Seijffers, die op 9 april 1943 werd weggevoerd uit Uden en datzelfde jaar in Sobibor werd vermoord. Later in het jaar, in september, worden drie struikelstenen gelegd aan de Sint-Janstraat voor David van Zwanenbergh, zijn vrouw Judith van Zwanenbergh-van Leeuwen en zijn moeder Antoinetta van Zwanenbergh-Wijnhausen.

Struikelstenen zijn gedenktekens voor alle slachtoffers van het nazi-bewind, dus mensen die in de oorlog vervolgd en vermoord zijn. Het is een project waar de Duitse beeldhouwer-kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) in 1996 mee is begonnen. Hij brengt de gedenktekens aan op trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven of gedeporteerd zijn. 

Er liggen inmiddels zo’n 65.000 struikelstenen in 620 steden en dorpen. In Nederland liggen er inmiddels 1.500. De kunstenaar is het hele jaar en route om ergens in Europa een gedenksteen te leggen. Vandaar dat de wachttijd lang is.

  1. Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    UDEN - Op het moment dat binnen in een volle zaal de officiële opening werd verricht, mochten de schaatsers al ruim een half uur het ijs op. En daar stonden ze voor in de rij. Onder die wachtenden waren ook Anouk van der Ven (20) en Dion van der A (18). ,,We maken er elk jaar een sport van om als eerste te zijn, en dat is dit keer weer gelukt’', zeggen de twee lachend wanneer ze net hun eerste rondjes hebben gereden. ,,Nu is het ijs nog hard, waardoor je lekker snel gaan.’'