Volledig scherm
Gunter Demnig op archiefbeeld in Moergestel. © Tom Tacken

Eerste struikelsteen voor Uden op 16 maart

UDEN – Uden krijgt op 16 maart 2019 de eerste struikelsteen. Bedenker en kunstenaar Gunter Demnig legt die zaterdag op de Veghelsedijk 34 een steentje voor Helena Seijffers, die op 9 april 1943 werd weggevoerd uit Uden en datzelfde jaar in Sobibor werd vermoord. Later in het jaar, in september, worden drie struikelstenen gelegd aan de Sint-Janstraat voor David van Zwanenbergh, zijn vrouw Judith van Zwanenbergh-van Leeuwen en zijn moeder Antoinetta van Zwanenbergh-Wijnhausen.

Struikelstenen zijn gedenktekens voor alle slachtoffers van het nazi-bewind, dus mensen die in de oorlog vervolgd en vermoord zijn. Het is een project waar de Duitse beeldhouwer-kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) in 1996 mee is begonnen. Hij brengt de gedenktekens aan op trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven of gedeporteerd zijn. 

Er liggen inmiddels zo’n 65.000 struikelstenen in 620 steden en dorpen. In Nederland liggen er inmiddels 1.500. De kunstenaar is het hele jaar en route om ergens in Europa een gedenksteen te leggen. Vandaar dat de wachttijd lang is.

  1. Van uitstel komt afstel: druppel voorgoed verleden tijd op milieustraten Meierijstad

    Van uitstel komt afstel: druppel voorgoed verleden tijd op milieustra­ten Meierij­stad

    VEGHEL - Het komt niet meer goed met de druppel in Meierijstad. Het college van B&W heeft besloten dat het betalingssysteem voor de milieustraten in Meierijstad de prullenbak in kan. Vanwege technische problemen functioneerde dit systeem (met achteraf betalen één keer per jaar) vanaf het begin al niet. Nu wordt ervoor gekozen om met een pinbetaling direct af te rekenen. De druppel blijft wél in gebruik voor het gebruik van de ondergrondse containers.