Gunter Demnig op archiefbeeld in Moergestel.
Volledig scherm
Gunter Demnig op archiefbeeld in Moergestel. © Tom Tacken

Eerste struikelsteen voor Uden op 16 maart

UDEN – Uden krijgt op 16 maart 2019 de eerste struikelsteen. Bedenker en kunstenaar Gunter Demnig legt die zaterdag op de Veghelsedijk 34 een steentje voor Helena Seijffers, die op 9 april 1943 werd weggevoerd uit Uden en datzelfde jaar in Sobibor werd vermoord. Later in het jaar, in september, worden drie struikelstenen gelegd aan de Sint-Janstraat voor David van Zwanenbergh, zijn vrouw Judith van Zwanenbergh-van Leeuwen en zijn moeder Antoinetta van Zwanenbergh-Wijnhausen.

Struikelstenen zijn gedenktekens voor alle slachtoffers van het nazi-bewind, dus mensen die in de oorlog vervolgd en vermoord zijn. Het is een project waar de Duitse beeldhouwer-kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) in 1996 mee is begonnen. Hij brengt de gedenktekens aan op trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven of gedeporteerd zijn. 

Er liggen inmiddels zo’n 65.000 struikelstenen in 620 steden en dorpen. In Nederland liggen er inmiddels 1.500. De kunstenaar is het hele jaar en route om ergens in Europa een gedenksteen te leggen. Vandaar dat de wachttijd lang is.