Bouw nieuwe boomhut op het Ecodorp te Boekel.
Volledig scherm
Bouw nieuwe boomhut op het Ecodorp te Boekel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Eerste van twee ‘boomhutten’ in aanbouw in ecodorp

BOEKEL - Hij zit niet ín een boom, maar staat ervoor: de eerste van twee boomhutten die momenteel in aanbouw is in het Boekelse ecodorp.  Bedoeld voor gezinnen die eens een paar daagjes willen meedraaien in het ecodorp. 

Quote

De kunstenaar baalde dat zijn boomhut niet tússen de bomen mocht staan

Ad Vlems, voorzitter Ecodorp

 ,,De ontwerper, de Amsterdamse kunstenaar Ben Raaijman, baalde zo dat zijn ontwerp van de gemeente niet tússen de bomen mocht staan maar ervoor, dat hij zijn creatie ‘boomhut’ heeft genoemd", zegt Ad Vlems van het ecodorp. 

De massieve houten constructie wordt momenteel geplaatst. Voor de afbouw zorgen de ecodorpers zelf. Eind van de zomer is hij klaar.  De buitenkant laten ze begroeien met groenblijvende planten. 

Een douche, pantry en toilet zijn bereikbaar via een wenteltrap in de ‘stam’. Die trap eindigt op een zes meter hoog dakterras dat uitzicht biedt op het ecodorp en op de bosrand.  

Er komt nog een tweede boomhut, ontworpen door de Tilburgse kunstenaar Jeroen Doorenweerd. Hij heeft zich laten inspireren door de wijstgronden. Zijn hut heet daarom ‘wijstwoning'. 

Eftelinghuisjes

Het idee voor de boomhutten is eigenlijk afkomstig van de in Boekel opgegroeide kunstlerares Mariska van Zutven.  Zij adviseerde haar kunstleerlingen eens een tijdje in Boekel te gaan wonen omdat daar de oude normen en waarden nog gelden. ,,Zij adviseerde ons, de hutten te laten ontwerpen door kunstenaars. Zo kwamen ze op een hoger plan. Anders zouden het Eftelinghuisjes worden", lacht Vlems.