Vincent Speranza
Volledig scherm
Vincent Speranza © Stichting Round Canopy Parachuting Team The Netherlands

En nóg een 90-plusser springt dinsdag boven Vlagheide uit vliegtuig

EERDE/SCHIJNDEL - Na de 98-jarige Jim 'Pee Wee’ Martin wil ook de 94-jarige veteraan Vincent Speranza aanstaande dinsdag boven de Vlagheide uit een vliegtuig springen. Speranza maakt net als Martin een tandemsprong met een begeleidende parachutist. 

Quote

Vince Speranza wilde heel, heel graag springen tijdens de 75-jarige herdenking

Elize Janssen

De Amerikaan Vincent Speranza sprong 75 jaar geleden als lid van de H-company van het 501st Parachute Infantry Regiment (G/501) van 101st Airborne Division. Hij werd in Bastogne als ‘vervanger’ aan het parachutistenregiment toegevoegd. Daar heeft hij onder andere de bloedige gevechten van de 'Battle of the bulge’ meegemaakt. 

Heftige dingen

Vincent Speranza
Volledig scherm
Vincent Speranza © Stichting Round Canopy Parachuting Team The Netherlands

,,Hij heeft hele heftige dingen gezien", weet Elize Janssen van de organiserende stichting. ,,Vince Speranza wilde heel, heel graag springen tijdens de 75-jarige herdenking van Operatie Market Garden, op een plek waar zijn strijdmakkers ook gesprongen zijn. Hij is een bescheiden, ingetogen man, die heel de VS doorreist om de herinnering aan het 501ste regiment en zijn strijdmakkers in leven te houden. Daarbij wil hij zelf niet snel in de schijnwerpers, maar deze sprong wilde hij heel graag maken.”

Toestemming familie

Net als Pee Wee Martin heeft hij een gezondheidsverklaring van een arts en toestemming van zijn familie. De twee veteranen springen met begeleiders aan een matrasparachute op dinsdag 17 september om 13.01 uur boven de Vlagheide tussen Eerde en Schijndel. Tegelijkertijd springen meer dan 60 parachutisten van Round Canopy Parachuting Team The Netherlands (RCTP) met bolparachutes uit Dakota's naar beneden. 

Quote

Hij wil niet zelf in de schijnwer­pers treden, maar deze sprong wilde hij heel graag maken

Elize Janssen

‘Drop zone’

Na landing op de ‘drop zone’  worden de parachutisten begroet worden door andere veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en kinderen van basisschool Petrus- en Paulus uit Eerde. Groep 8 van deze school heeft het plaatselijke Airborne (Geronimo) monument geadopteerd en levert ieder jaar een bijdrage tijdens de herdenking op 4 mei en 17 september. De gemeente Meierijstad subsidieert de sprong van de twee veteranen. 

De herdenkingssprongen in Eerde worden gedaan vanuit 2 C47’s (Dakota’s), die waarschijnlijk begeleid worden door één of twee Spitfires.