Volledig scherm
Ondernemers uit Erp hangen zelf spandoeken op om klanten en leveranciers de weg te wijzen naar hun zaken nu de N616 voor enkele maanden op de schop is. © Wilma Gosselink

Erp voelt de afsluiting van de N616: sluipverkeer en onbereikbare winkels

ERP - Het werk aan de N616 in Erp is dan toch écht begonnen. De weg waar al jaren zoveel om te doen is. Nog maar amper is de eerste spade in de grond of de eerste zorgen worden al geuit. Over sluipverkeer en onbereikbare winkels. Daar proberen de ondernemers iets aan te doen. 

'Je blijft welkom in Erp’ staat er op de spandoeken die ondernemers donderdag in Erp ophingen. 'Bereikbaar, volg route!’ ,,Het is nu eenmaal nodig dat de doorgaande weg op de schop moet en we weten dat het overlast geeft. Wij proberen onze klanten de kortste weg te wijzen naar onze winkels, zodat de schade voor de winkeliers beperkt blijft”, zegt voorzitter Sander Kanters van de retailcommissie van de Erpse Bedrijven Kring.  

Ad van Empel van rijwielzaak Empella en de eigenaresse van Bloemboetiek Carla steken deze donderdagmiddag de handen uit de mouwen met het ophangen van de spandoeken. ,,We merken nu al dat de wegopbreking invloed heeft op het aantal klanten. Toch komen er ook klanten die we niet eerder zagen.” Net als Wim Muskens van de groentewinkel heeft de bloemiste gehoord dat er nu al een vertraging is in het werk van twee weken. ,,Dat baart ons wel zorgen. We hopen dat de gemeente zich realiseert hoe groot het belang voor ons is en het werk geen dag gaat uitlopen.”

Omleidingen door woonwijk lastig 

Vorige week begon aannemer Den Ouden uit Schijndel aan de weg, die een nieuw, geluidsarmer wegdek en een nieuwe inrichting krijgt. De nutsvoorzieningen, inclusief de riolering, worden vervangen. Telkens wordt een wegvak van 150-200 meter aangepakt.  Daar wordt het verkeer dan omgeleid, wat voor overlast kan zorgen in de woonwijken. Automobilisten die nu via Schansoord Erp binnenrijden worden door de woonwijk geleid. Het is druk tijdens de spits, bij de Voordijk, de smalle Wethouder Donkersstraat bij basisschool De Empel, en de Steengraaf. Hier en daar zijn in krappe bochten betonpalen omver gereden. 

In de Lourenshof, Vlaandershof en de Morsenburg klagen bewoners over te snel rijdend sluipverkeer. Er wonen veel kinderen en er zijn speeltuintjes. De wijkbewoners tellen af: het duurt nog acht weken voordat de werkzaamheden opschuiven naar het volgende ‘wegvak’. 

Volledig scherm
De eerste werkzaamheden aan de N616 in Erp. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Als alles volgens planning verloopt, is Den Ouden over negen maanden klaar.