Volledig scherm
De N616 door Erp © Lieke Mulder

Erp zal negen maanden zuchten en steunen

Op 11 maart begint aannemer Den Ouden met het werk aan de N616 door Erp. Heel Erp zal negen maanden moeten afzien.

Heel veel wijzer werden de circa 150 aanwezigen niet dinsdagavond tijdens de informatieavond over de herinrichting van de N616 door het dorp. Hét hete hangijzer: wel of geen parkeerverbod langs de weg, is namelijk doorgeschoven naar later. En voor details over de inrichting bij mensen voor de deur werd verwezen naar de uitvoerder. Gisteren ging het vooral om de planning van de werkzaamheden en de omleidingsroutes die worden ingesteld tijdens de werkzaamheden. Die werkzaamheden gaan op 11 maart van start en duren negen maanden. 

Afzien

Het wordt afzien. Voor héél het dorp. Het werk begint aan de Veghel-kant. Telkens wordt een wegvak van zo'n 150-200 meter aangepakt, te beginnen met het stuk Veghelsedijk-Julianasingel. Alle nutsvoorzieningen worden vervangen, wat betekent dat tachtig procent van al het werk onder de grond gebeurt. Vervolgens legt Den Ouden het nieuwe wegdek aan. Voor meer informatie kunnen mensen terecht in de bouwkeet van Den Ouden, die tegenover Fransen-Gerrits komt te staan. 

Er komen tijdens de werkzaamheden verschillende omleidingsroutes door de wijken en ook daar zal er veel overlast zijn. Om die overlast zoveel mogelijk te beperken, wordt verkeer telkens rechtsom gestuurd. Op die manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat verkeer dat wordt omgeleid elkaar vanuit beide richtingen tegenkomt. Vrachtverkeer en landbouwverkeer dat niet in Erp hoeft te zijn, wordt via de N279 omgeleid.  

Wantrouwen

In de zaal was dinsdag nogal wat wantrouwen te voelen. Want je kunt wel een omleidingsroute instellen, maar wie zegt dat iedereen zich daaraan houdt, zo stelde een man. Zeker als het een adviesroute betreft. ,,Denkt de gemeente nou echt dat er twee vrachtwagens langs elkaar kunnen over de Steengraaf? Dit moet hier wel fout gaan. Die komen gewoon vast te zitten en kunnen dan geen kant op.”

Quote

Denkt de gemeente nou echt dat er twee vrachtwa­gens langs elkaar kunnen op de Steengraaf? Die komen gewoon vast te zitten en kunnen dan geen kant op.

Bewoner Steengraaf Erp

En dan was er natuurlijk nog het parkeren langs de weg, wat straks hoogstwaarschijnlijk niet meer mag. Met name winkeliers maken zich daar grote zorgen om. Vorige week werd het op 14 februari in de Staatscourant gepubliceerde verkeersbesluit, waar dat parkeerverbod onderdeel van is, weer ingetrokken. Het proces was niet zorgvuldig geweest, erkende de gemeente. Het verkeersbesluit wordt nu opnieuw bekeken. Court Smulders, na afloop van de bijeenkomst: ,,Maar je moet je afvragen of de verkeersveiligheid ten koste moet gaan van de wens van een paar ondernemers. Ik verwacht dat het parkeerverbod er gewoon in blijft.” En op de vraag of een blauwe zone met héél kort parkeren mogelijk is: ,,Zo'n zone moet je wel voortdurend handhaven en dat kan hier niet” 

  1. Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    UDEN - Op het moment dat binnen in een volle zaal de officiële opening werd verricht, mochten de schaatsers al ruim een half uur het ijs op. En daar stonden ze voor in de rij. Onder die wachtenden waren ook Anouk van der Ven (20) en Dion van der A (18). ,,We maken er elk jaar een sport van om als eerste te zijn, en dat is dit keer weer gelukt’', zeggen de twee lachend wanneer ze net hun eerste rondjes hebben gereden. ,,Nu is het ijs nog hard, waardoor je lekker snel gaan.’'