Volledig scherm
Enkele inzendingen voor de foto-expositie bij Kunst 7 Co in Uden. © Hans van Alebeek

Expositie vol donderende straaljagers bij Kunst & Co in Uden

UDEN - Donderende straaljagers en spectaculaire stuntteams met veel vuur en rook vullen nog tot 11 oktober de expositieruimte van Kunst & Co in de Udense bibliotheek. De fraaie foto-expositie telt zo'n negentig grote afdrukken van mens en materieel, gemaakt tijdens de laatste Luchtmachtdagen in Volkel op 14 en 15 juni. 

Onder de naar schatting 240.000 bezoekers van die Luchtmachtdagen op vliegbasis Volkel zaten ook heel veel fotografen en vliegtuigspotters. Speciaal voor hen organiseerden Foto De Vakman en spottersreisorganisatie 4Aviation uit Uden een fotowedstrijd. 

,,Dat leverde een paar honderd inzendingen op, de meeste uit deze regio maar ook enkele vanuit het buitenland”, zegt Dirk Broekhaus van De Vakman. Hij is zeer content met de kwaliteit van de inzendingen. ,,Het gros is inderdaad met professionele apparatuur gemaakt maar er zaten ook foto’s bij  die met een eenvoudige of oude camera gemaakt zijn.” 

Volledig scherm
Veel rook en vuur op de foto's. © Hans van Alebeek

Een vijfkoppige jury - van piloot tot fotograaf - heeft uit het aanbod negentig foto's geselecteerd die nu bij Kunst & Co te zien zijn. Prachtige platen van donderende straaljagers, haarscherp en zeer gedetailleerd, en natuurlijk heel veel foto's van de Franse en Engelse stuntteams met hun spectaculaire manoeuvres en kleurige rooksporen. Eigenlijk ontbreekt alleen het geluid. Een enkeling heeft de focus niet op de vliegtuigen gelegd maar de camera juist op de bezoekers gericht. Met soms verrassend resultaat.   

Volledig scherm
Een afwijkende foto maar toch vol van de sfeer van de Luchtmachtdagen in Volkel. © Vincent Veenstra

Op 4 oktober wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt. De eerste prijs bedraagt 2000 euro. Los van de voorkeur van de jury mogen bezoekers van de bibliotheek ook stemmen op hun eigen favoriete foto. De tentoonstelling is tot en met 11 oktober te bezichtigen.