Een vijfde traumaheli gaat intensive care-patiënten vervoeren.
Volledig scherm
Een vijfde traumaheli gaat intensive care-patiënten vervoeren. © ANWB

Extra traumaheli vanaf Volkel voor sneller vervoer intensive care-patiënten

VOLKEL - Het Radboudumc zet vanaf dinsdag een extra traumahelikopter in vanaf vliegbasis Volkel, bedoeld om intensive care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren. De helikopter is inzetbaar in het hele land en vliegt tussen 7.00 en 19.00 uur.

De helikopter wordt beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance (MAA) en is door het Radboudumc volledig ingericht voor het vervoer van intensive care-patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis. Het team vliegt in beschermende kleding om niet geïnfecteerd te raken door mensen met het coronavirus. Na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet.

Aan boord een Mobiel Medisch Team. Dat bestaat uit een piloot, een gespecialiseerd verpleegkundige en een anesthesioloog-arts. Deze helikopter is groter dan de reguliere helikopters en biedt meer ruimte om een patiënt te kunnen vervoeren en de juiste zorg te kunnen verlenen.

Maandag is de helikopter ingericht, dinsdag kan hij al vliegen. Dat deze helikopter snel operationeel is, is volgens een woordvoerder te danken aan de soepele samenwerking tussen en de inspanningen van de betrokken partijen: onder meer ministerie van VWS, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de ANWB-MAA, het Radboudumc en zijn leveranciers. Of de traumaheli ook na de coronacrisis blijft vliegen is nog niet zeker. Maar als blijkt dat hij veel ingezet kan worden, is dat volgens een woordvoerder wel bespreekbaar. 

In Nederland vlogen tot nu toe vier trauma-helikopters. Dat doen ze vanuit Amsterdam, Rotterdam, Volkel en Groningen.