Volledig scherm
Op 10 januari maakte een F-35 al een 'touch and go'op de vliegbasis Eindhoven. Vliegtuigspotter Joris van Boven maakte deze foto. © Joris van Boven

F-35 soms al te zien en te horen boven Volkel

VOLKEL - Officieel komt de F-35 pas medio 2021 naar de vliegbasis Volkel maar nu al is het vliegtuig af en toe te zien en te horen. De opvolger van de F-16, waarvan er twee gestationeerd zijn op de vliegbasis Leeuwarden, doet al mee aan het oefenprogramma avondvliegen dat nog tot half februari loopt. 

,,Het kan inderdaad zijn dat mensen het toestel afgelopen weken al gehoord hebben", zegt woordvoerder André Bongers van de vliegbasis Volkel. Het donderend geweld boven de regio van afgelopen weken kan echter ook door andere toestellen zijn veroorzaakt die meedoen aan het nachtvliegen. De F-35 maakt volgens kenners een veel zwaarder en donkerder geluid dan de F-16. 

Touch and go op Volkel 

Tijdens de oefeningen heeft de F-35 onder andere een zogeheten ‘approach’ gemaakt op Volkel, Gilze-Rijen en Eindhoven. Vorige week is de F-35 ook bij daglicht gespot voor een ‘touch and go’ op de vliegbasis Volkel en Eindhoven. 

Het oefenprogramma nachtvliegen heeft volgende week een korte pauze en begint weer in week 5 (27 tot en met 30 januari). Ook in de daarop volgende weken wordt er tot 's avonds 23.00 uur nog gevlogen. Dat is in week 6 (3 tot en met 6 februari), week 7 (10 tot en met 13 februari) en eindigt in week 8 (17 tot en met 20 februari).