Feestelijke staart (met foutje) voor 40-jarige F-16

VOLKEL - De F-16 vliegt precies 40 jaar boven Nederland. Voor de Luchtmacht reden om een feestelijk exemplaar te onthullen met een fraai versierde staart. Wim Sneek, de eerste vlieger van toen was er vrijdag bij op de vliegbasis Volkel.  

Gevoel voor show hebben ze wel bij de Luchtmacht. Vanuit een betonnen shelter op de vliegbasis komt de jubileum-F-16 na lang wachten heel langzaam uit de rook naar buiten gerold.  Alle ogen zijn gericht op de staart waar de kleurige kop van een valk op staat met daaronder Fighting Falcon zoals de F-16 ook wel bekend staat. Maar wacht eens, dat is niet goed gespeld. Er staat Fichting Falcon.  Het foutje valt niemand op. Achteraf meldt de woordvoerder van de vliegbasis Volkel dat de ‘c nog een staartje krijgt zodat het een g wordt’.  

Volledig scherm
Helaas een klein taalfoutje. Wordt hersteld, aldus de Luchtmacht. © Hans van Alebeek

Het is 7 juni 2019 precies 40 jaar geleden dat de eerste F-16 op de vliegbasis in Leeuwarden landde. Bij de aanschaf was het een redelijk eenvoudig vliegtuig dat in de loop der jaren steeds verder werd verbeterd en gemoderniseerd. ,,Hij is 40 jaar oud, een oldtimer als je het vergelijkt met een auto, maar nog steeds een zeer veelzijdig inzetbaar vliegtuig”, aldus Rob van den Heuvel, commandant van de vliegbasis Volkel. En betrouwbaar. Ter illustratie: van de 213 F-16's  die Nederland heeft aangeschaft zijn er in al die jaren ‘slechts’ 36 neergestort. 

De feest F-16 is op 14 en 15 juni een van de paradepaardjes tijdens de Luchtmachtdagen die op Volkel worden gehouden. Waarschijnlijk staat hij op de grond bij de static show zodat liefhebbers het vliegtuig van redelijk dichtbij kunnen bewonderen. Kunnen ze meteen ook controleren of het taalfoutje is hersteld. 

Volledig scherm
De speciale F-16 is net uit de rokende shelter. © Hans van Alebeek