Volledig scherm
Drie politici met elkaar in debat over de fusie tussen Uden en Landerd. Vlnr Stan Willems en Marianne van Bergen uit Uden en Jeroen van den Heuvel uit Landerd. Rechts daarvan de debatleiders Kay den Teuling en Timon S,its. © Hans van Alebeek

‘Fusie Uden en Landerd kan veel inwoners weinig schelen’

UDEN - De Pul was zondagmiddag het decor voor het eerste debat van het nieuwe debatcentrum De Grens. Een mooie ouverture over de fusie tussen Uden en Landerd.  

Er is in Uden nog niet eerder zo lang en zo inhoudelijk gesproken over de aanstaande fusie tussen de gemeenten Uden en Landerd. Dat compliment mag debatcentrum De Grens vast in de zak steken na de eerste editie zondag.   

Natuurlijk zat De Pul met naar schatting 75 bezoekers vooral vol met politici en politieke diehards, Landerd en Uden redelijk evenredig verdeeld. Die bemoeiden zich al snel nadrukkelijk met het debat tussen de diverse politici. De jonge debatleiders Kay den Teuling en Timon Smits werden daardoor even overvallen maar hielden daarna de teugels goed strak bij het boeiende debat.  

Referendum 

Met name de stelling dat burgers in Uden en Landerd beter betrokken zouden moeten worden bij de fusie, zorgde voor veel discussie. ,,Nu gaat het over de hoofden van de burgers heen”, zei Marianne van Bergen (SP Uden) die voorstander was van een referendum vooraf. 

Jeroen van den Heuvel (Maashorst Vooruit) wees dat, met alle ervaringen in Landerd, juist af. ,,Er ontstaan dan allerlei kampen die tegenover elkaar gaan staan”, zei hij. Hij voelde, net als Stan Willems van Jong Uden met wie hij het opvallend veel eens was, het meest voor een principebesluit nu en daarna een intensief proces om de burgers erbij te betrekken. 

,,Hou dat zo concreet mogelijk”, adviseerde Mari van der Aalsvoort (Team Meierijstad), ook uit eigen ervaring. ,,Sommige burgers willen niet bij bij een fusie betrokken worden. Totdat het gaat over zaken die ze direct raken: ozb, belastingen of de subsidies die clubs krijgen. Dat moet je met ze gaan bespreken om te zien wat de voordelen van een fusie zijn.”