Geloofsboom OL Vrouw ter Linde Uden ingezegend

VideoUDEN - Nog dagelijks komen mensen naar de Kruisherenkapel in Uden voor Onze Lieve Vrouw ter Linde. Even zitten, een kaarsje branden of bidden, zeker in Maria's mei-maand. 

Sinds kort staat er voor de kapel een geloofsboom waar, net als eeuwen geleden, ook een beeldje van OL Vrouw ter Linde in zit. Gisterochtend werd de boom ingezegend door Rein Vaanhold van de Kruisheren. Met natuurlijk daarbij het lied van OL Vrouw ter Linde en voor alle aanwezigen speciale lentebloesemthee en een Maria-koekje. 

Volledig scherm
Het beeldje in de boom. © Hans van Alebeek

Voorafgaand aan de inzegening was er een eucharistieviering in de kapel die draaide om het grote belang van Maria als ‘nederige maar sterke vrouw'. Rein Vaanhold was blij met de terugkeer van de boom zoals die eeuwenlang voor de kapel heeft gestaan en voor drukbezochte bedevaarten naar Uden zorgde. 

De nieuwe boom is de grote verdienste van kunstenares Ine van Grinsven. Zij maakte ook de replica's van het bekende Mariabeeldje. Eentje is bij de wortels van de boom gelegd toen die in februari werd geplant. De andere zit aan de stam vast en zal als het goed is, net als ooit het origineel, door de stam opgenomen worden. 

De  geloofsboom, een 50 jaar oude lindeboom, is opgebouwd uit drie lagen: de onderste laag symboliseert alle mensen samen, de tweede laag de groep leiders - van politici en kunstenaars tot priesters - en in de top God de almachtige. 

Vanwege de meimaand en de inzegening van de boom is in Museum Krona in Uden ook tijdelijk het originele beeldje van OL Vrouw ter Linde te bewonderen. Veilig achter glas onder ideale omstandigheden, omringd door vele sieraden en medaillons als dank voor Maria's hulp. Zoals ze ook bij de kapel, binnen of buiten, een bron van steun blijft voor veel mensen.

Volledig scherm
De geloofsboom is opgebouwd uit drie lagen. De inzegening trok veel belangstelling. © Hans van Alebeek
Volledig scherm
Kruisheer Rein Vaanhold zegent de geloofsboom met daarin de beeltenis van OL Vrouw ter Linde. © Hans van Alebeek