Volledig scherm
Theater Markant Uden, plaats voor het ‘Festival Gemeente Maashorst’ op 24 juni. © Hans van Alebeek

Gemeente Maashorst wil info van de burger op ‘festival’ in Markant

UDEN/LANDERD - Uden en Landerd willen op een speciaal ‘Maashorstfestival’ horen wat de burgers belangrijk vinden als beide gemeenten gaan fuseren. Het festival is niet in de natuur maar wordt maandag 24 juni in theater Markant gehouden. Alle inwoners zijn welkom. 

Namens beide gemeenten gaf burgemeester Henk Hellegers van Uden dinsdagmiddag een kleine tussenstand in het lopende fusieproces. Dat moet op 1 januari 2022 uitmonden in een nieuwe gemeente die - ondanks alle kritiek - nog steeds de werknaam Maashorst heeft. 

Positief 

,,En dat blijft zo", aldus Hellegers die er weinig voor voelt om de koers te wijzigen nadat Oss en Bernheze kritiek hebben geuit op de gekozen naam. Oss heeft dat bij een recent werkbezoek van Uden nog eens herhaald. In Bernheze moet Uden nog op de koffie maar daar zal het geluid niet anders zijn. ,,Maar we leggen die naam voor aan onze inwoners, zoals alles wat we nu aan informatie aan het ophalen zijn", aldus Hellegers. Volgens hem zijn de overige buurgemeenten in het algemeen positief over de voorgenomen fusie van Uden en Landerd.  

Via zogeheten challenges voor de burgers hebben Uden en Landerd al een aantal  thema's verzameld. Die gaan met name over de vitaliteit en het behoud van de identiteit van de verschillende kernen, het buitengebied en een laagdrempelige dienstverlening. Extra onderwerpen worden op 21 mei verzameld als in Landerd beide gemeenteraden, samen met clubs, ondernemersverenigingen en maatschappelijke organisaties, mogen zeggen wat zij belangrijk vinden voor de fusiegemeente. 

Opkomst 

Dat moet uiteindelijk leiden tot een groot aantal thema's en onderwerpen die op maandag 24 juni weer aan de inwoners worden voorgelegd. De opzet van die dag lijkt op eerdere inspraaksessies van Udenaar de Toekomst waarbij in ronde gesprekstafels iedereen zijn mening mocht geven. De resultaten van die dag worden in de zomer verwerkt tot een voorstel dat dit najaar aan beide gemeenteraden wordt voorgelegd.  

Het ‘Festival Gemeente Maashorst’ duurt maandag 24 juni van 's middags 13.00 tot 's avonds 22.00 uur. Burgemeester Hellegers durft niet te zeggen hoeveel mensen daar op af zullen komen. ,,Ik ben ook niet teleurgesteld als het er maar 75 zijn", zegt hij. ,,Misschien hebben mensen wel heel goede redenen dat ze die dag niet komen.” Opkomst zegt volgens hem in elk geval niets over het gewenste draagvlak voor de fusie tussen Uden en Landerd.