Gemeente Meierijstad doet extra zijn best voor dove mensen die komen stemmen, en dat gebeurt bijna nergens
VEGHEL - Bijzonder: dove mensen konden maandag op een extra gastvrij onthaal rekenen van de gemeente Meierijstad, bij het uitbrengen van hun stem.
Nee, officieel is ze geen gebarentolk, dat niet. Maar gebarentaalvaardig. Nou en of. Dat is medewerkster Mieke van Uden van de gemeente Meierijstad zeer zeker. Al heel lang, want ze heeft zelf een dove dochter van 13 jaar. En daarom bood ze, na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar, haar werkgever opnieuw aan om te zorgen voor een extra warm welkom voor dove mensen die hun stem komen uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Ze bemande daarom maandag mede het stembureau in het gemeentehuis aan het Stadhuisplein. ,,Bijna nergens in Nederland zijn stembureaus met mensen die gebarentaalvaardig zijn. Hoe mooi is het dat wij die service in Meierijstad wel kunnen aanbieden.”
Gebarentaalvaardig
Natuurlijk, dove mensen weten zich ook zonder een gebarentaalvaardig persoon te redden. ,,Maar het is toch gemakkelijker als ze door iemand worden verwelkomd met wie ze een praatje kunnen maken, in hun eigen taal dus. Ik leg ze uit waar ze terecht kunnen, waar ze hun stem in kunnen deponeren en waar ze het rode potlood moeten achterlaten, want dat wordt schoongemaakt en hergebruikt.”
Het loopt geen storm, maar daar gaat het niet om
Gisteren bemande Mieke van Uden het stembureau tussen 10.00 en 13.30 uur. Maar rond de middag was er nog geen doof persoon geweest om zijn stem uit te brengen. ,,Het loopt geen storm, maar dat was ook niet de verwachting want de meeste dove mensen brengen hun stem bij een stembureau in de naaste omgeving uit. Vorig jaar waren er maar een paar mensen die daarvoor naar het gemeentehuis in Veghel kwamen. Toch gaat het om het principe dat wij deze service aanbieden vind ik.”
Volgens haar vinden dove mensen het heel fijn als ze even met iemand kunnen communiceren. ,,Dit sociale aspect is gewoon heel waardevol en je laat zien dat je er als overheid ook voor deze mensen bent.”
Het loopt geen storm, maar dat was ook niet de verwachting
In Meierijstad zijn in totaal zo’n 66.800 inwoners stemgerechtigd. Hiervan zijn er honderd tot honderdvijftig doof of slechthorend. Dinsdag is Mieke van Uden nog in het raadhuis in Sint-Oedenrode te vinden, tussen 10.00 en 13.30 uur, opnieuw dus speciaal voor dove mensen die willen stemmen. En woensdag is ze tussen 10.00 en 13.30 uur en tussen 17.00 en 21.00 uur nog te vinden in cultureel centrum ’t Spectrum in Schijndel.
In die laatste plaats verwacht ze zeker wel vijf mensen te gaan helpen. ,,Want Schijndel telt binnen de gemeente naar verhouding de meeste mensen die niet kunnen horen of slechthorend zijn. Schijndel ligt dicht bij het Doveninstituut in Sint-Michielsgestel, dat heeft met elkaar te maken.”
Doveninstituut Groningen
Mieke helpt vaker mensen met gehoorproblemen als zij een zaak moeten regelen met de gemeente Meierijstad. ,,Dan trommelen ze mij op. Al komt het niet vaak voor hoor, want veel zaken gebeuren digitaal.”
Met haar dove dochter gaat het goed? ,,Ja hoor, zij zit op het doveninternaat in Groningen. En ze doet mee aan een Nederlandse speelfilm, met twee dove dove kinderen, die eind van het jaar gaat draaien.” Van Uden prijst zich gelukkig dat gebarentolk Irma Sluis van de landelijke persconferenties rond corona zo bekend is geworden. ,,Dat is goed voor de emancipatie van dove mensen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mae (12) uit Schijndel is doof en woont op internaat in Groningen: ‘Een snelle knuffel van mama, dat mis ik het meeste’
SCHIJNDEL - Toegang tot onderwijs vlakbij huis of met een kort busritje even verderop is niet voor iedere tiener weggelegd. De 12-jarige Mae van der Loo uit Schijndel is vanaf haar geboorte doof en gaat doordeweeks in Groningen naar school. Ze woont op een doveninternaat en mist het thuisfront. -
PREMIUMHet dorpsblad
Ut Rookelijzer in Zeeland: het oudste en dikste dorpsblad, en nog betaald ook
ZEELAND - Het is waarschijnlijk het oudste en dikste dorpsblad van de hele regio. Maar minstens zo bijzonder is dat Ut Rookelijzer in Zeeland een betaald dorpsblad is. Maar toch al ruim 57 jaar zeer in trek. -
PREMIUM
Hemelrijk en waterschap steggelen om haag bij sloot
DEN BOSCH/VOLKEL - Recreatiepark Hemelrijk moet haar illegale haag op het terrein tegenover de hoofdingang verwijderen. Die hindert het onderhoud aan een sloot, stelde Waterschap Aa en Maas dinsdag bij de bestuursrechter in Den Bosch. -
PREMIUM
Stemmen met gebarentaal, het kan in Meierijstad: ‘Stel dat ze Chinees spreken in een stembureau’
VEGHEL/SCHIJNDEL - Wie in Meierijstad woont en doof of slechthorend is, kan bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart terecht in een stembureau waar een medewerker aanwezig is die gebarentaal gebruikt. ,,Het geeft een veilig gevoel, maar ook het gevoel dat je echt meedoet.” -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Flink stuk hei en bos bij Zeeland gaat in rook op
ZEELAND - Een flink stuk heide en bos tussen Zeeland en Reek is gistermiddag zwartgeblakerd bij een brand. Door de droogte ontstond een ‘vuurfront’ van honderd meter breed. Brandweerlieden uit Zeeland, Schaijk en Heesch blusten de natuurbrand.