Volledig scherm
Zo kan het eruit zienals er windmolens komen in Veghel, gezien vanaf de N279. De toren van de Lambertuskerk is ook ingetekend. © Eric Rath

Gemeentebestuur schuift negatief welstandsadvies over windmolens Veghel terzijde

VEGHEL - Het gemeentebestuur van Meierijstad trekt zich niks aan van een negatief advies van de welstandscommissie Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant over de bouw van vier grote windmolens langs de A50 in Veghel. De omgevingsvergunning wordt gewoon verstrekt. 

Het advies van de welstandscommissie biedt het college van B en W de mogelijkheid om een vergunning voor de molens op de bedrijventerreinen Amert en Dubbelen te weigeren. In dit geval oordeelt het college echter dat er een zwaarwegender belang is dan het esthetische.  ‘Gezien het duurzaamheidsstreven van de gemeente (CO2-neutraal in 2050) wordt gebruik gemaakt van de afwijkingsbevoegdheid.’ Vorige maand stemde een ruime meerderheid van de gemeenteraad al in met het plan. 

Het project voor de bouw van vier windmolens langs de A50 komt van het bedrijf Renewable Factory. Omdat de molens op bedrijventerreinen komen, kan de gemeente ze met een relatief eenvoudige omgevingsvergunning toestaan. Omwonenden uit Eerde, Dinther en de Veghelse buurtschap Dorshout pleitten onlangs tevergeefs voor een uitgebreide mer-procedure. Zij vrezen overlast en derving van woongenot door de molens die een tiphoogte tot 200 meter krijgen.