De inmiddels lege garage in Boekel. De benzinepompen zijn verwijderd
Volledig scherm
De inmiddels lege garage in Boekel. De benzinepompen zijn verwijderd © Kees Backx/BD

Gestopte garagehouder wil meer geld van gemeente Boekel

BOEKEL/DEN BOSCH - Garagehouder Leon Ewalts en de gemeente Boekel stonden afgelopen woensdagochtend tegenover elkaar voor de bestuursrechter over de hoogte van een planschadevergoeding. Het werd een bijzondere zitting, vooral omdat de zaak van Ewalts al gesloten is. 

Quote

Straks gaat vijftig procent van alle verkeer om Boekel heen

Leon Ewalts, garagehouder

De garagehouder heeft al een jaar geleden de huur van zijn pand aan de Julianastraat opgezegd omdat hij door de naderende komst van de randweg rond Boekel te weinig omzet vreesde om nog te kunnen overleven. Volgens hem gaat straks vijftig procent van al het verkeer om Boekel heen. Hij vroeg bij de gemeente 4,5 ton planschadevergoeding, maar die ging niet verder dan 65.000 euro. 

De winst- en verliescijfers en -percentages vlogen heen en weer bij de rechtszaak voor de bestuursrechter.  Volgens Aimée Josten, de jurist die Ewalts bijstond, is haast geboden. Ewalts moet onder meer 33.000 euro ontslagvergoeding voor zijn personeel betalen, maar hij heeft geen inkomen. En de 65.000 euro die hij van de gemeente kreeg zijn al ingezet. Volgens de garagehouder moet hij ook nog 45.000 euro BTW en 16.000 euro loonheffing betalen. ,,Ik heb dus op korte termijn nog 95.000 euro nodig", hield hij rechter Verhoeven voor.  

Hypothetische discussie

Geruime tijd bogen de deskundigen zich over de vraag of automobilisten die Boekel binnenrijden, gaan tanken bij de zaak die Ewalts vanaf 2008 dreef onder de naam Garage van Haandel, of een tweehonderd meter verderop gelegen onbemand tankstation. In wezen een puur hypothetische discussie omdat de bezinepompen bij Van Haandel al zijn verwijderd. 

Rekenfout maar geen consequenties

Josten concludeerde dat de gemeente een rekenfout heeft gemaakt maar daar geen consequenties aan verbindt in de vorm van een hogere vergoeding. Volgens gemeentevertegenwoordiger André van der Vleuten moet eerst overlegd worden met de provincie, want die gaat over de randweg. ,,Wij kunnen er niet zomaar een bedrag bovenop zetten", zei hij. 

De rechtbank doet op 10 juni uitspraak.